Ekonomi Merkez Bankası, faiz oranlarını değiştirmedi

Merkez Bankası, faiz oranlarını değiştirmedi

Paylaş
Merkez Bankası, faiz oranlarını değiştirmedi

Merkez Bankası, faiz oranlarını değiştirmedi

Merkez Bankası, borçlanma faiz oranlarını değiştirmedi.
Merkez Bankasından yapılan açıklamaya göre, Para Politikası Kurulu, bugün yaptığı yılın son toplantısında, banka bünyesindeki Bankalararası Para Piyasası ve İstanbul Menkul Kıymetler Borsası Repo Ters Repo Pazarı’nda uygulanmakta olan kısa vadeli faiz oranlarını değiştirmedi.
Buna göre, gecelik borçlanmalarda faiz oranı yüzde 6,50, borç verme faiz oranı da yüzde 9,00 olarak uygulanmaya devam edecek.

Haberin Devamı

Geç Likidite Penceresi uygulaması çerçevesinde, Bankalararası Para Piyasasında gecelik vadede uygulanan Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 2,50, borç verme faiz oranı yüzde 12 olarak uygulanacak. Açık piyasa işlemleri çerçevesinde piyasa yapıcısı bankalara repo işlemleri yoluyla gecelik ve bir haftalık vadelerde tanınan borçlanma imkanı faiz oranı ise yüzde 8 düzeyinde kaldı.

Para Politikası Kurulu açıklamasında, son dönemde açıklanan verilerin, iktisadi faaliyette ılımlı bir toparlanma sürecine girildiğine işaret ettiği belirtilerek, bununla birlikte, toplam talebe ilişkin belirsizliklerin sürdüğü, istihdam koşullarının kalıcı olarak iyileşmesinin uzun zaman alacağının anlaşıldığı kaydedildi. Açıklamada, orta vadede yurt içi kaynak kullanımının ve dolayısıyla enflasyonun düşük seviyelerini koruyacağı tahminine de yer verildi.

Haberin Devamı

Kurulun, enflasyonda baz etkilerinin güçlü olduğu bir döneme girildiğine ve bu nedenle özellikle Aralık ayında yıllık enflasyonda belirgin bir artış gözleneceğine dikkati çektiğinin belirtildiği açıklamada, "buna karşılık temel enflasyon göstergelerinin olumlu seyrini sürdüreceği öngörüsünde bulunmuştur" denildi. Açıklamada daha sonra şunlar kaydedildi:

"2008 yılı Kasım ayından bu yana sürdürülen faiz indirimlerinin etkisi ve küresel risk algılamalarındaki iyileşmenin desteği ile kredi piyasasında olumlu gelişmeler gözlenmektedir. Bununla birlikte, küresel ekonomideki sorunların henüz tam olarak giderilememiş olduğunu ve toparlanmanın gücüne ilişkin belirsizliklerin devam ettiğini dikkate alan Kurul, Enflasyon Raporu;nda açıklanan para politikası duruşu doğrultusunda faiz oranlarının uzun bir süre düşük düzeylerde tutulması gerekeceğini vurgulamıştır.

Enflasyon görünümüne ilişkin açıklanacak her türlü yeni verinin ve haberin, Kurulun geleceğe yönelik duruşunu değiştirmesine neden olabileceği önemle vurgulanmalıdır."

Para Politikası Kurulu toplantı özeti, sekiz iş günü içinde yayımlanacak.