Ekonomi Merkez Bankası'nın faiz kararı sonrası dolar güne böyle başladı

Merkez Bankası'nın faiz kararı sonrası dolar güne böyle başladı

Paylaş
Merkez Bankası'nın faiz kararı sonrası dolar güne böyle başladı

PPK faiz kararları ardından dolar fiyatları güne 3.78 seviyesinden başlarken ilerleyen saatlerde kur 3.79 seviyesinin üzerini gördü. Merkez Bankası, bugün de bir hafta vadeli repo ihalesini açmadı

Merkez Bankası'nın (TCMB) politika faizini sabit tutarak koridorun üst bandı ve geç likidite penceresi faizini artırdığı PPK toplantısı ardından piyasada gözler bugün atılacak likidite adımlarında olacak.Dolar/TL dün PPK kararlarına sert yükseliş olarak ilk tepkiyi vermiş, sonrasında ise kayıplarının büyük kısmını geri almıştı. Dolar/TL bu sabah güne 3.7850 seviyesinden başladı.

TL'DEKİ KIRILGANLIK DEVAM EDEBİLİR


Bankacılar alınan kararların piyasalarda global bazda bir bozulma olmaması halinde TL'de sert kayıpları engelleyeceğini ancak önümüzdeki günlerde Fitch değerlendirmesi ve referandum sürecinin yanı sıra doların seyri de göz önüne alındığında TL'deki kırılganlığın devam edeceği görüşünde.

MERKEZ BANKASI'NIN ADIMLARI TAKİP EDİLECEK


TCMB yılın ilk Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında yüzde 7.25 seviyesindeki faiz koridorunun alt bandı ve yüzde 8 seviyesindeki politika faizini sabit tutarken; üst bantta 75 baz puan, geç likidite penceresi faizinde ise 100 baz puan artırıma gitti.TCMB böylece marjinal fonlama oranını yüzde 8.5'ten yüzde 9.25'e, geç likidite penceresi borç verme faizini ise yüzde 10'dan yüzde 11'e yükseltti.

TCMB ihtiyaç duyulması halinde ilave parasal sıkılaştırma yapılabileceğini belirtirken, politika faizinde artış yapılmaması ve verilen mesajları bankacılar "tek faizden fonlamadan ve sadeleşmeden vazgeçildiği" şeklinde yorumladı.TCMB bir süredir yüzde 8 faiz ile fonlama yapılan haftalık repo ihalesi açmazken, BIST kotasyon ile yapılan fonlamayı da sınırlayarak bankaları geç likidite penceresine yönlendiriyordu. TCMB'nin swap ihalelerinde TL faizini yükseltmesi de kurda iyimserliği destekleyici bir unsur olmuştu.Bankacıların yaptığı hesaplamaya göre TCMB'nin son günlerdeki fonlama kompozisyonunu devam ettirmesi halinde yeni faiz oranları ile ağırlıklı ortalama fonlama maliyetini yüzde 9 civarından yüzde 9.90'a doğru yükselecek.Ancak TCMB'nin nasıl bir fonlama kompozisyonu oluşturacağı günlük olarak belirleneceğinden yeni faiz oranları ile birlikte yarın nasıl bir faiz oranı oluşacağı bilinmiyor.

TAHVİL BONO PİYASASI


Tahvil-bono piyasasında 11 Şubat 2026 itfalı 10 yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi dün spot piyasada yüzde 11.04 seviyesinden kapanırken, PPK sonrası valörde yüzde 11.23'e kadar yükselmesinin ardından son işlemde yüzde 11.10 seviyesindeydi.Öte yandan 11 Temmuz 2018 itfalı iki yıllık gösterge tahvil dün spot kapanışta son işlemde yüzde 11.19, valörde son işlemde yüzde 11.27 seviyesindeydi.

GLOBAL PİYASALAR


Asya borsaları Wall Street'teki güçlü kapanıştan destek bularak üç ayın zirvesine yükselirken, ABD Başkanı Donald Trump'ın izlediği politikaların doları nasıl destekleyeceği hakkında yatırımcılarda oluşan şüpheler toparlanmaya çalışan dolarda kırılganlık yaratıyor.Trump makamındaki ilk günlerinde korumacı ticaret politikaları alanında adımlar attı. Dün ise ekonomik büyümeyi destekleyecek adımlara yönelmesiyle birlikte, ABD Hazine tahvil getirileri yükseldi ve dolar değer kazandı.Trump, önceki başkan Obama döneminde çevreye zararı nedeniyle rafa kaldırılan iki tartışmalı petrol boru hattının inşasına dün izin verdi. Trump ayrıca ABD'deki üç büyük otomobil üreticisi ile ülke içinde daha çok otomobil üretmelerini istedi.

Haberin Devamı