Ekonomi Merkez Bankası'ndan faiz kararı

Merkez Bankası'ndan faiz kararı

Paylaş
Merkez Bankası'ndan faiz kararı

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, yakın dönem gelişmelerini değerlendirmek üzere olağanüstü toplandı. Toplantıda Merkez Bankası'nın GLP borç verme faiz oranını 300 bazpuan artışla yüzde 16.5'e yükseltmesinin ardından dolar 4.57 liraya, euro 5.35 liraya, sterlin 6.10 liraya kadar geriledi

MB'den yapılan açıklamada, "Para Politikası Kurulu yakın dönem gelişmelerini değerlendirmek üzere toplanmıştır. Kamuoyunun bilgisine sunulur" denildi.

Haberin Devamı

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu'nun toplandığına ilişkin haberin ardından dolar 4.68 liraya. euro 5.48 liraya, sterlin 6.23 liraya kadar, GLP borç verme faiz oranını 300 bazpuan artışla yüzde 16.5'e yükseltmesinin ardından ise dolar 4.57 liraya, euro 5.35 liraya, sterlin 6.10 liraya kadar geriledi.

İŞTE ALINAN KARARLAR

İşte Merkez Bankası Para Politikası Kurulu kararları:

"Marjinal fonlama oranı yüzde 9,25, Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 7,25 düzeyinde sabit tutuldu.

Politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı yüzde 8 düzeyinde sabit tutuldu.

FAİZ ORANI AÇIKLANDI

Borçlanma faiz oranı yüzde 0 düzeyinde sabit tutulurken, borç verme faiz oranı yüzde 13,5’ten yüzde 16,5’e yükseltildi.

Yakın dönemde piyasalarda gözlenen sağlıksız fiyat oluşumları ve enflasyon beklentilerinde süregelen yükseliş genel fiyatlama davranışlarına dair riskleri artırıldı.

Haberin Devamı

Fiyat istikrarını desteklemek amacıyla güçlü bir parasal sıkılaştırma yapılmasına karar verildi.

Merkez Bankası fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda elindeki bütün araçları kullanmaya devam edecektir.

Enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar para politikasındaki sıkı duruş kararlılıkla sürdürülecektir."

ZEYBEKCİ'DEN AÇIKLAMA

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, dövizdeki hareketlilikle ilgili olarak, "Mali disiplinden ödün verilmeyecek. Sağlıksız fiyat oluşumları yaşanıyor. En doğru hamlenin en uygun zamanda yapılacağına güvenim tam" demişti.

BİR AÇIKLAMA DA BOZDAĞ'DAN

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ da döviz kurlarındaki dalgalanmayı değerlendirdi. Bozdağ, şunları kaydetti:

"Dolarla oynayarak milletin cebine, millete zarar verecek sonuçlar ortaya koyarak, bu seçimin sonuçlarını değiştireceğini düşünenler varsa aldanıyorlar. Millet oyunu gördü, oyuncuyu da gördü. Millet kuklayı da gördü, kuklacıları da gördü. Onlara fırsat ve izin vermeyecektir. Allah'ın izniyle 24 Haziran yeni bir gün olacağı gibi yeni bir dönemin de başlangıcı olacaktır."