Ekonomi Merkez de enflasyonu kırmızı ete bağladı

Merkez de enflasyonu kırmızı ete bağladı

Paylaş
Merkez de enflasyonu kırmızı ete bağladı

Merkez Bankası, kırmızı et fiyatlarının bir önceki aya kıyasla yüzde 5.77 oranında yükseldiğini, böylelikle bu gruptaki yıllık fiyat artışının yüzde 50.79'a ulaştığını belirtti

Yüzde 50.79 yükseldi

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın, beklentilerin üstünde çıkan nisan ayı enflasyonunda ‘kırmızı et’ fiyatlarındaki artışın etkisi olduğunu açıklamasının ardından Merkez Bankası’ndan da benzer yorum geldi.

Bankadan yapılan açıklamada, nisan ayı enflasyonunda önceki aylarda olduğu gibi sebzeyle kırmızı et fiyatlarındaki artışın öne çıktığı ifade edilerek, “İşlenmemiş kırmızı et fiyatları bir önceki aya kıyasla yüzde 5.77 yükselmiş ve yıllık artışı yüzde 50.79’a ulaşmıştır” denildi.

Vergi indirimi baz oldu

Açıklamada, vergi etkisinden arındırıldığında enflasyon eğiliminde bozulma olmadığının görüldüğü belirtilerek, “Bu geçici unsurların ortadan kalkmasıyla enflasyon tekrar düşüş sürecine girecek” denildi.

Merkez’e göre nisan ayında katı yakıt fiyatları artarken, akaryakıt ve tüp gaz fiyatları geriledi. Ancak, bu grubun yıllık enflasyonu geçen yılın düşük baz etkisiyle 1.49 puan yükselerek yüzde 11.75 oldu.

Enerji grubu yıllık enflasyonundaki artışların mayıs ayında da sürmesi bekleniyor.

Haberin Devamı