Eğitim - Kariyer Merkezi sınav deneyimi örnek alınmalı

Merkezi sınav deneyimi örnek alınmalı

Paylaş
Merkezi sınav deneyimi örnek alınmalı

Eğitim Uzmanı Ece Karaboncuk merkezi sınavlarla ilgili deneyim ve bilgilerin yeni yol haritasında kullanılması gerektiğini söyledi

SEVİM BÜYÜKTAŞ DEMİR

Üniversiteye giriş sisteminde birtakım değişiklikler beklediğini söyleyen Eğitim Uzmanı Ece Karaboncuk “Birden fazla YGS ile adayların şansının arttırılması umudum vardı. Ölçme, değerlendirme kalitesi yüksek, açık uçlu sınav soruları ile hızla yol alınacağını düşünüyordum. Ancak olası düzenlemeler bunlar değil” dedi.

Datalar iyi okunmalı

Karaboncuk, 18 puan türünün, doğru öğrenciyi doğru alana yerleştirmesi bakımından önemli bir ayar yaptığını vurguladı. Türkiye’de yıllardır merkezi sınavlar yapıldığını söyleyen Karaboncuk, “Çok değerli deneyimler ve datalar var elimizde. Yeni yol haritalarımızda bu bilgileri kullanmalıyız” diye konuştu.

Öğrenci üzerindeki baskı azalacak

YGS-LYS sisteminin, yıllar içinde iyi bir yere geldiğini söyleyen Eğitim Yazarı Burak Kılanç da “İyileşmeye açık noktalar vardı. YÖK, şu anda bu noktalara el atmış durumda. Yeni sistemin özellikle psikolojik anlamda öğrencilerin üzerindeki baskıyı azaltacağını düşünüyorum. Sınavın üç hafta sonu yerine tek hafta sonu olması da fayda getirecek” dedi.

Puan türleri artabilir

Bazı teknik handikapları olmasına rağmen puan türlerinin azalmış olmasının da tercih dönemlerinde adayların işini kolaylaştıracağını belirten Kılanç, 4 puan türü olacağını düşünmediğini söyledi. Kılanç; SAY, EA, SÖZ ve DİL puan gruplarının olacağını; ama ön lisans ve lisans düzeyinde değişiklik ile puan türlerinin artmasının mümkün olabileceğini kaydetti.

Haberin Devamı