Ekonomi "Mersin turunçgil festivali"

"Mersin turunçgil festivali"

Paylaş
"Mersin turunçgil festivali"

"Mersin turunçgil festivali"

Türkiye’nin turunçgil üretiminin önemli bir bölümünün karşılandığı Mersin’de, bu yıl ilk kez gerçekleştirilecek "Turunçgil Festivali" yarın başlayacak.

Haberin Devamı

Mersin Valiliği öncülüğünde, 20-21 Şubat’ta düzenlenecek festivalle, Türkiye ve dünyada turunçgille özdeşleşen Mersin’de, turunçgil paydaşlarının buluşturulması ve turunçgil tüketiminin artırılması hedefleniyor. İki gün sürecek festival kapsamında, kent merkezinin yanı sıra bazı ilçelerde de etkinlikler düzenlenecek.

Mersin Valiliği öncülüğünde oluşturulan Turunçgil Festivali Yürütme Komitesince organize edilen festival, yarın Metropol önünden Cumhuriyet Alanı’na kadar geniş katılımın beklendiği yürüyüşle başlayacak.

Cumhuriyet Alanı’nda Atatürk Anıtı’na Vali Hüseyin Aksoy ve beraberindekiler tarafından turunçgil çelengi konulması ile devam edecek festival kapsamında, en iyi limon, portakal, mandalina ve greyfurt üreticileri ile geçen yıl en çok turunçgil ihracatı yapan firmaya ödül verilecek.

Haberin Devamı

Temsili limon yatak tezgahı gösterisinin yanı sıra narenciye ürünlerinin kullanımı ile mini yarışmalar ve defile organizasyonun yer alacağı etkinlik çerçevesinde Arslanköy Kadınlar Tiyatro Topluluğu "Turunçgil Hayattır" adlı oyunu Kültür Merkezi’nde sahneleyecek.

Turunçgil konulu panelin de düzenleneceği festival çerçevesinde, gerçek limon ve portakallar kullanılarak 2 dev limon ve portakal figürü yapılacak ve Cumhuriyet Alanı’ndaki palmiye ağaçlarına limon ve portakal resimleri giydirilecek.

Etkinlikler kapsamında turunçgil temalı festival TIR’ları ilçelerinde dolaşarak festivali halkla buluşturacak. Belediyelerin belirlediği alanlarda park edecek TIR’ların çevresinde konserler, yarışmalar ve halk oyunu gösterileri yapılacak.

Mersin Valisi Hüseyin Aksoy, turinçgilin gerek Türkiye’de gerekse dünyada daha fazla tüketilmesini sağlamak ve bu ürünü tanıtmak için çalıştıklarını ifade etti.

Türkiye narenciyesinin yaklaşık olarak 3’te birinin Mersin’de üretildiğine dikkati çeken Aksoy, üretilen 970 bin ton narenciyenin önemli bir kısmının ihraç edildiğini belirterek, "Festivalin ürünün gerek ihracatın artmasına, gerekse tüketimine katkı sağlayacağına inanıyorum" dedi.