Beden Sağlığı Mesane kanserinde en büyük risk faktörü sigara

Mesane kanserinde en büyük risk faktörü sigara

Paylaş
Mesane kanserinde en büyük risk faktörü sigara

Mesane kanserinde en büyük risk faktörü sigara içmek. Öyle ki sigara içenlerin içmeyenlere oranla mesane kanserine yakalanma riski üç kat daha fazla

Mesane kanserinin idrar kesesindeki hücrelerin kontrolsüz şekilde büyümesi ile başladığını, diğer kanserler gibi bir tümör oluşturabildiğini ve vücudun diğer bölgelerine yayılabildiğini söyleyen Denizli Devlet Hastanesi Üroloji Uzmanı Dr. İlker Akarken, "Mesane karnın alt bölgesinde yer alan içi boş bir organdır. Ana fonksiyonu vücuttan atılmadan önce idrarı toplamaktır. İdrar böbreklerden süzülür, ardından üreter olarak adlandırılan idrar kanalları vasıtası ile mesaneye taşınır. İdrar yapıldığında, idrar kesesindeki kaslar kasılır ve idrar üretra denilen tüpe benzer alt idrar yolu vasıtası ile dışarı atılır. Mesanenin birden fazla katmanı vardır ve mesane kanserlerinin çoğu en içteki katmandan başlar. Kanser mesanenin diğer katlarına doğru ilerledikçe seviyesi de ilerler ve tedavisi zorlaşır. Zaman içinde kanser mesanenin dışına çıkıp yakındaki diğer organlara ve hatta vücudun uzak kesimlerine yayılabilir" dedi.

MESANE KANSERİ KİMLERDE GÖRÜLÜR?

Sigara içenlerin mesane kanserine yakalanma olasılığının içmeyenlere göre en az 3 kat daha fazla arttığını söyleyen Dr. İlker Akarken sigarayla birlikte boya, kauçuk, deri, matbaa endüstrisinde çalışanlarda da mesane kanserine yakalanma riskinin daha fazla olabileceğini söyledi.

MESANE KANSERİNİN BELİRTİLERİ NELERDİR?

Dr. İlker Akarken, mesane kanserine yakalanan 10 kişiden 9’unun 55 yaş üzerinde olduğunu belirterek "Vakaların çoğunda idrarda kanama mesane kanserinin ilk belirtisidir. İdrarda kan bir gün var olup ertesinde görülmeyebilir ama eğer mesane kanseri var ise sonunda tekrar görülecektir. Genellikle erken evre mesane kanserinde kanama haricinde ağrı benzeri başka belirti olmaz. Ancak idrarda kanama her zaman mesane kanseri anlamına gelmez. Daha çok enfeksiyon, böbrek, üreter ya da mesane taşı gibi iyi huylu hastalıkların sonucundadır. Yine de idrarda kanama durumu mutlaka mesane kanseri riski açısından kontrol edilmeli" diye konuştu.

Osman Nuri BOYACI / DENİZLİ, (DHA)

Haberin Devamı