Ekrem Sarısu Mevcudu olmayan taşıtın vergi borcundan kurtulmak mümkün
HABERİ PAYLAŞ

Mevcudu olmayan taşıtın vergi borcundan kurtulmak mümkün

Soru: 1976 model kamyonetimi satmıştım. Ama satışını devretmemiştim. 5 bin lira vergi borcu geldi. Kamyonet ortalıkta yok. Vergi borcumu nasıl sildirebilirim? Doğan KARAPINAR Cevap: 5838 sayılı Kanun’un Geçici 2’nci maddesinin 4’üncü fıkrası hükmü uyarınca vergi borcunu sildirebilirsiniz. Söz konusu yasa maddesinde, 28 Şubat 2009 tarihi itibarıyla mevcut olmayan veya motorlu taşıt vasfını yitirmiş, model yılı 1985 ve daha eski olan taşıt sahiplerinin, durumlarını kanaat verici belgelerle kanıtlamaları veya trafik tescil kuruluşu tarafından taşıtın mevcut olmadığının kabul edilmesinin gerektiği belirtiliyor. Taşıt sahipleri, taşıta ait Motorlu Taşıtlar Vergisi asıllarının dörtte birini 31 Aralık 2011’e kadar ödemeleri şartıyla, kalan vergi aslı, gecikme zammı, gecikme faizi, vergi cezaları ve Karayolları Trafik Kanunu’nun 116’ncı maddesine istinaden tescil plakasına kesilen trafik idari para cezalarının tamamından kurtulabiliyor ve tahsilinden vazgeçilerek trafik tescil kayıtlarını sildirebiliyor.

Haberin Devamı

[[HAFTAYA]]

Vergi borcunuzun aslının dörtte birini ödeyerek, kalan dörtte üçünden, gecikme zammı, vergi cezası ve trafik cezalarının tamamından kurtulmanız için şu şekilde işlem yapmanız gerekiyor: 1) Taşıtınızın kayıtlı olduğu trafik tescil bürosuna bir dilekçe ile başvuracaksınız (trafik bürosundan alacağınız EK:9 nolu matbu dilekçeyi de doldurabilirsiniz), 2) Trafik tescil bürosundan alacağınız yazıyı vergi dairenize götürecek ve vergi aslının dörtte birini ödeyeceksiniz. 3) Verginin dörtte birini ödedikten sonra, vergi dairesinden alacağınız yazıyı trafik sicil bürosuna ibraz edip, taşıtın trafik tescil kaydını sildireceksiniz. 4) Tescil kaydını sildirdikten sonra trafik tescil bürosundan alacağınız yazıyı vergi dairesine ibraz ettiğinizde, vergi dairesi kalan motorlu taşıtlar vergi borcunun aslı (verginin dörtte üçü) ile gecikme zammı, gecikme faizi, vergi cezaları ile tescil plakasına kesilen idari para cezalarının tamamını silerek motorlu Taşıtlar Vergisi mükellefiyetini sona erdirecektir.

Haberin Devamı

Sigortalı çalışarak yapabilirsiniz 1260 gün prim ödeyip 48 yaşı doldurmalısınız

Soru: 9 Aralık 1966 doğumluyum. 9 Aralık 1984’te Bağ-Kur’lu oldum. 5535 gün hizmetim var. Şu an SSK’lıyım. 600 gün hizmetim bulunuyor. SSK’dan nasıl emekli olabilirim? Ahmet PEKER Cevap: SSK prim ödemeniz Bağ-Kur’dan sonra ise 660 gün daha prim ödeyerek, ödemenizi 1260 güne tamamlamanız halinde, SSK’da 25 yıl sigorta, 5225 gün prim ve 48 yaş şartlarına tabi olursunuz. Prim ödemenizi 1260 güne tamamladıktan sonra prim ödemeseniz de 48 yaşınızı dolduracağınız 9 Aralık 2014’te emekli olabilirsiniz.

Yurt dışı çalışma sürelerinizi borçlanmanız mümkün

Soru: 27 Kasım 1978 ile 15 Haziran 1984 tarihleri arasında, Almanya’da çalıştım. 1984 yılında tüm haklarımı alarak kesin dönüş yaptım. Yurtdışı borçlanması yaparak emekli olabilir miyim? Tarık CAN Cevap: Yurtdışı borçlanması yapabilirsiniz. 1998 gün yurtdışı borçlanmasıyla emekli olmak mümkün değil. Türkiye’de sigortalı çalışmanız varsa, sigorta başlangıç tarihinizi, doğum tarihinizi, askerlik yaptığınızı tarihi ve askerlik sürenizi bildirirseniz nasıl emekli olacağınız hakkında bilgi verebiliriz.

Haberin Devamı

İki doğumunuz için de borçlanma yapabilirsiniz

Soru: 1970 doğumluyum. 1 Haziran 1984’te SSK’lı oldum. Ekim 1995’te işten ayrıldım. İlk doğumumu 5 Ağustos 1996, ikinci doğumumu 8 Ağustos 2001’de yaptım. Doğum borçlanmasından yararlanabilir miyim? Dilek KAVAK Cevap: Her iki doğum tarihinizden sonra iki yıl süresince sigortalı çalışmanız yoksa, borçlanma yaparak iki doğumunuz için 1440 gün sigorta süresi kazanabilirsiniz.

SSK, MEMUR OLARAK ÇALIŞAN KIZ ÇOCUĞUNA YETİM AYLIĞI BAĞLAMAZ

Soru: 1961 doğumluyum. Memur statüsünde çalışıyorum. Hiç evlenmedim. SSK emeklisi babam vefat etti. Babamdan yetim maaşı alabilir miyim? Ayla BALCIOĞLU/İstanbul Cevap: SSK, sosyal güvenlik kurumlarına tabi olarak çalışan veya kendi çalışmalarından dolayı gelir ve aylık alanlara, anne ve babalarından dolayı yetim aylığı bağlamaz. Memur olarak çalıştığınızdan babanızdan dolayı SSK’dan yetim aylığı alamazsınız. Tam tersi olsaydı yetim aylığı alabilirdiniz. Babanız memur emeklisi, siz SSK’lı çalışan olsaydınız, babanızdan dolayı Emekli Sandığı’ndan yetim aylığı bağlatabilirdiniz. Bu, yasalar arasındaki farktan kaynaklanıyor. Çevrenizde bu durumda olup babasından dolayı yetim aylığı alanlar olabilir. Bunlar sizi yanıltmasın.

Prim ödemeseniz de aynı tutarda aylık alırsınız

Soru: 30 Kasım 1962 doğumluyum. 1 Mart 1990’da SSK’lı oldum. 7309 gün primim var. Askerliğimi 1982-1983 yılları arasında 20 ay olarak yaptım. 1994’te askerlik borçlanmamın tamamını yatırdım. 600 gün de eklenince 7909 günüm oluyor. Askerliğim sigorta başlangıcımı 20 ay geriye çekerse ne zaman emekli olabilirim? Bundan sonra prim yatırırsam emekli maaşımda bir yükselme olur mu? Son üç yıldan beri maaşımı 1080 üzerinden sigorta primi yatırıyorum. Yatırmaya devam edeyim mi? Niyazi ÖZTÜRK/İstanbul Cevap: Sigorta başlangıç tarihinden önce yaptığınız askerliğinizi borçlanmanız, başlangıç tarihinizi 20 ay geri götürerek 25 yıl sigorta, 5450 gün prim ve 51 yaş şartlarına tabi olmanızı sağlıyor. Prim ödemeniz yeterli olduğundan, bundan sonra prim ödemeseniz de 51 yaşınızı dolduracağınız 30 Kasım 2013’te emekli olabilirsiniz. Prim ödemelerine ilişkin kazanç tutarınız yüksek olmadığından, bundan sonra prim ödemeseniz de taban aylık uygulaması nedeniyle aynı tutarda aylık alırsınız. Bundan sonra prim ödemeniz emekli aylığınızı yükseltmez.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder