Yaşam Mevlânâ'nın kitapları sanal ortama taşınıyor

Mevlânâ'nın kitapları sanal ortama taşınıyor

Paylaş
Mevlânâ'nın kitapları sanal ortama taşınıyor

Mevlânâ Müzesi İhtisas Kütüphanesi'nde bulunan Mevlânâ'ya ait tarihi kitaplar, internet ortamına taşınıyor

Mevlânâ Müzesi Müdürü Naci Bakırcı, İhtisas Kütüphanesi’nde bulunan 3 bine yakın yazma eserin tamamını digital ortama aktardıklarını belirtti.

Haberin Devamı

Bakırcı, “1-2 ay gibi kısa sürede çalışma tamamlanacak. Genel müdürlükten alacağımız izinle buradaki kütüphaneyi, internet ortamında açmış olacağız. Dünyanın her yerinden Mevlânâ araştırmacıları İhtisas Kütüphanesi’ne rahatlıkla erişebilecek” dedi.

Mevlânâ’nın ölümünden sonra kütüphaneye ve türbeye binlerce kitap bağışının yapıldığını anlatan Naci Bakırcı, bunların içinde önemli bölümünü el yazması eserlerin oluşturduğunu anlattı. Bakırcı, şunları söyledi:

150 DİVAN BULUNUYOR

“Müze içerisindeki İhtisas Kütüphanesi, Selçuklu döneminden itibaren oluşturulmuş bir kütüphanedir. Bu kütüphane içerisinde 9 ve 10’uncu yüzyıla ait yazma eserler ile 13 ve 14’üncü yüzyıllarda Selçuklu dönemindeki beyliklere ait yazma eserler var. Ayrıca Mevlânâ’nın eserlerinin yanısıra Osmanlı döneminde hazırlanmış 150 divan yer alıyor.

Haberin Devamı

Ağırlıklı olarak Mevlânâ ve Mevlevilikle ilgili yazma eserler burada toplanmış. Selçuklu dönemi kitap sanatları ile ilgili bilgi verecek ciltler, ebrular ve tezhip örnekleri var. Selçuklu, Karamanoğulları ve Osmanlı döneminin karma bir kolleksiyonunu oluşturuyor. Artık dünyanın her yerinde Mevlânâ araştırmacıları İhtisas Kütüphanesi’ne rahatlıkla erişebilecek.”