Gündem Mevlüt Çavuşoğlu: Düşman azaltacak, dostları arttıracağız

Mevlüt Çavuşoğlu: Düşman azaltacak, dostları arttıracağız

Paylaş
Mevlüt Çavuşoğlu: Düşman azaltacak, dostları arttıracağız

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Fikret Öztürk Başkanlık Turnuvası’na katılmak için gittiği Bodrum Regnum Golf Country’de dış ilişkiler ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu

Çavuşoğlu şunları söyledi: “Kıbrıs için üç garantör ülke olarak Yunanistan ve İngiltere ile üçlü görüşmelere başlamak üzere anlaştık, gayriresmi temasları sürdürüyoruz. Önce neyi müzakere edeceğimizi kararlaştıralım, çünkü artık bir daha başarısızlığı kaldıramayız. Bundan önceki federal sistem görüşmelerini de ben yürüttüm. Türkiye’nin ne kadar haklı olduğunu Montana’da İngiltere de gördü, AB ülkeleri gördü. Ada’nın etrafında Rum tarafının tek taraflı olarak doğal gaz aramasına izin vermeyeceğiz. Artık bizim de platformumuz var, onlar başlarsa biz de başlayacağız.”

Haberin Devamı

NOKTAYI KOYDU

“İran’a konulan yaptırımlar Amerika ile ilişkimizi etkileyecek mi?” sorusuna Dışişleri Bakanı “Amerika’dan bir heyet geldi. Biz bu yaptırımlara katılmayacağımızı söyledik. Biz İran’dan uygun şartlarda petrol alıyoruz. Başka seçenek mi var, prensip olarak bu yaptırımları doğru bulmadığımızı, İran’ı bu kadar köşeye sıkıştırmanın tehlikeli olduğunu da söylüyoruz. İran konusunda BM’nin yaptırımlarına uymak zorundayız ama herhangi bir ülkenin yaptırımlarına uymak zorunda değiliz. Petrolü başka nereden alacağız? Siz uzaktan konuşuyorsunuz ama biz bunlara uymayız” diye nokta koydu.

YENİ DÖNEM

Türkiye’nin yeni dönem dış politikasında izleyeceği yol ile ilgili bilgiler veren Dışişleri Bakanı, “İçeride ne kadar kuvvetli olursanız dışarıda da öyle olursunuz. Bizim gibi bir coğrafyada son derece aktif, ama dengeli ilişkiler götürmek zorundasınız. Bir tarafta Rusya, bir tarafta, ABD ve NATO. Bizim bunlardan birisini tek başına seçmemiz doğru değil. Tek başına AB’ye yönelmemiz de doğru değil. Ama diğer taraflarda iyiyiz diye AB’ye sırtımızı da dönmememiz gerekiyor. Bizim dış politikamız yurtta sulh cihanda sulh, komşularla sıfır sorun. Bu da bir anlayıştır. Ama bu her zaman böyle olmayabilir. Bu anlayış daha sonra ‘düşmanlarımızın sayısını azaltacağız, dostlarımızın sayısını artıracağız’a dönüştü. İnsani dış politikada dünyada en önde gelen ülkeyiz. Geçen yıl yaptığımız insani yardım, sadece Suriye değil, 8 milyar dolara çıktı. Rakam olarak ABD’nin önüne geçtik. Bir yandan da Suriye meselesini hızlandırmamız lazım” dedi.

Haberin Devamı

‘DEĞİŞİKLİK YOK’

Bakan şöyle devam etti: AB ülkeleri, ABD, Japonya, Çin gibi ülkelere tekliflerimiz oldu. “Gelin bu insanları buralara döndürelim ama dönmeleri için bu insanlara imkanlar verelim” dedik. Güvenli bölge olması önemli ama orada suya, hastaneye ihtiyaç var; okulların açılmış olması, istihdam yaratmamız lazım.” Yeni hükümet kurulmasıyla dış politikada radikal değişiklikler olmayacağını ancak mevcut sorunların daha aktif olarak üzerinde durulacağını ekleyen Bakan, Medeniyetler İttifakı’nın tekrar canlandırılması için İspanya ile anlaşıldığını, Hollanda ve Mısır’la ilişkilerin düzeltilmesi için çalışıldığını vurguladı.

Haberin Devamı

GÜLEN’İN İADESİ

İadeler konusunun sorulması üzerine; FETÖ meselesinin AB ve ABD ile ilişkileri gerdiğini anlatan Çavuşoğlu, “Bizim ısrarlı tutumumuz üzerine onların da konuya daha ciddi yaklaştığını söyleyebilirim, FBI da FETÖ’nün ABD’deki faaliyetlerini araştırıyor, eğer objektif bir araştırmaysa oradan ciddi ihlaller çıkar, ama iyimser bir tablo çizmek için henüz erken”

OBAMA OLMADI TRUMP İLE OYNAYACAK

Çavuşoğlu “Obama ile G-20 Zirvesi için Türkiye’ye geldiğinde golf oynayacaktık. Hatta kendisi solaktır, ben kıyafetlerini ve sopalarını hazırlatmıştım. Ancak Fransa’da terör olayı oldu, oynayamadık. Şimdi Trump ile sözleştik, onunla oynayacağız! Ben golf oynamayı çok seviyorum. Bu arada dostluklar kuruluyor, görüşmeler yapılıyor” diye konuştu.

GOLFTE KUPA

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Bodrum’da ‘Fikret Öztürk Başkanlık Turnuvası’na katıldı. Dışişleri Bakanı iddialı olduğu golfte “En uzun vuruş” dalında kupa aldı. Bakan’a kupasını Golf Federasyonu Başkanı Ahmet Ağaoğlu takdim etti.

Haberin Devamı