Sağlık Mevsimsel geçişlerde yüz felcine dikkat

Mevsimsel geçişlerde yüz felcine dikkat

Paylaş
Mevsimsel geçişlerde yüz felcine dikkat

Uzmanlar, enfeksiyona karşı çok duyarlı olanların, soğuk, rüzgarlı iklimlerde yaşayan ve hassas olan kişilerin periferik yüz felci geçirme olasılığının yüksek olduğunu belirtiyor

Cumhuriyet Üniversitesi (CÜ) Nöroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ertuğrul Bolayır, enfeksiyona karşı çok duyarlı olanların, soğuk, rüzgarlı iklimlerde yaşayan ve hassas olan kişilerin periferik yüz felci geçirme olasılığının yüksek olduğunu belirterek, "Bu tip durumlarda yüzü korumak ve sıcak tutmak, bir şal ya da atkıyla sarmak lazım" dedi.

Haberin Devamı

Bolayır, yüz felcinin iki şekilde oluştuğunu söyledi. Kişinin beyninde damar tıkanıklığı, tümör veya kanama olduğunda santral yüz felci geliştiğini belirten Bolayır, bu felcin yüzün alt kısmını yani dudak ve burun çevresini etkilediğini bildirdi.

Periferik yani ikinci yüz felcinin ise sinirin beyinde çıktığı kanalda soğuk, enfeksiyon ya da o bölgede oluşan bir iltihap sonucu oluştuğunu bildiren Bolayır, felç geçirildikten sonra yüzün bir kısmında ya da tamamında hissizlik meydana geldiğini aktardı. Periferik yüz felcinin sık görülmesinin nedeninin yüzde 70-80 oranında "bell paralizisi" olduğunu belirten Bolayır, bunun yüz sinirinin iç kulak çevresindeki bir bölümünde iltihap ve ödem oluşmasıyla geliştiğini, bu felçten hem gözlerin hem de dudakların etkilendiğini dile getirdi.

Haberin Devamı

Bolayır, felç geçirildikten sonra gözün tam kapanmadığını ifade ederek, kişi gözü açık uyuduğu için gözdeki korneanın kuruduğunu, bu durumun körlüğe yol açabileceğini vurguladı. Felç geçirme oranında genetik yatkınlığın da rol oynadığını açıklayan Bolayır, özellikle kadınların saçı ıslak halde dışarı çıkmaması gerektiğine vurgu yaptı. Pencerelerin çift taraflı açılıp cereyanda kalınmaması gerektiğini söyleyen Bolayır, kişilerin araba içerisindeyken rüzgara maruz kalmalarının da yüz felci geçirmelerine neden olabileceğini anlattı.

MEVSİM DEĞİŞİKLİKLERİNDE ARTIYOR

İklim değişikliklerinde kişinin daha dikkatli olması gerektiğini bildiren Bolayır, "Yüz felci geçirme oranı mevsim değişikliklerinde daha da artıyor" dedi. Prof. Dr. Ertuğrul Bolayır, "Enfeksiyona karşı çok duyarlı olanların, soğuk, rüzgarlı iklimlerde yaşayan ve hassas olan kişilerin periferik yüz felci geçirme olasılığı yüksek oluyor. Bu tip durumlarda yüzü korumak ve sıcak tutmak, bir şal ya da atkıyla sarmak lazım" diye konuştu.

Yüz felci geçiren insandaki hasarın yüzde 70-80 oranında kendiliğinden düzelebildiğini belirten Bolayır, ancak kişinin yüzünde yüzde 5-10 oranında bir doku bozukluğu kalma olasılığının da var olduğunu ifade etti. Bu oranın da fazla olmaması için kişinin nöroloji uzmanına gitmesinin şart olduğunu vurgulayan Bolayır, akut dönemden sonra fizik tedaviye gidilmesi gerektiğini aktardı.

Haberin Devamı

Bolayır, yüz felcini bir kez geçiren kişinin 2. ya da 3. yüz felcini geçirme olasılığının daha yüksek olduğunu, bu kişilerin daha çok dikkat etmesi gerektiğini çünkü insanda yatkınlık oluştuğunu da sözlerine ekledi.

AA