Siyaset MHP direndi, 'Büyükşehir' tasarısı görüşülemedi
Paylaş
MHP direndi, 'Büyükşehir' tasarısı görüşülemedi

TBMM Genel Kurulu'nda, MHP'nin itirazları nedeniyle Büyükşehir Belediye Kanunu Tasarısı'nın görüşmelerine başlanamadı

TBMM Genel Kurulu’nda, Büyükşehir Belediyesi Kanunu ile Bazı Kanun ve KHK’larda Değişiklik Yapan Kanun Tasarısı’nın görüşülmesi için Hükümet ve komisyon yerini aldı. Ancak muhalefetin itirazları nedeniyle tasarının görüşmelerine başlanamadı.

Haberin Devamı

Genel Kurul’da gündem dışı konuşmalar, AK Parti, CHP, MHP ve BDP’nin grup önerilerinin ele alınmasının ardından, yaklaşık 7,5 saat sonra tasarının
görüşmelerine geçildi. Ancak muhalefet tasarının Genel Kurul’da görüşülemeyeceğini öne sürerek, itiraz etti.

CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, İçtüzük’te çalışma saatlerinin yazıldığını, Meclis’in çalışma saatlerinin gelecek haftayı da içerecek şekilde
toplu olarak belirlenmesinin İçtüzük ihlali olduğunu savunarak, usul tartışması açılmasını istedi.

CHP Mersin Milletvekili Ali Rıza Öztürk, büyükşehir yasa tasarısının görüşmelerinin bugün yapılamayacağını ve temel kanun olarak da görüşülemeyeceğini iddia etti.

AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli, Genel Kurul’un çalışma saatlerine ilişkin grup önerilerinin onaylanarak kabul edildiğini belirtti.

Haberin Devamı

Önceki grup önerilerinde bugünkü çalışma saatinin 24.00’e kadar olduğunu ifade eden Canikli, "Büyükşehir tasarısını grup önerisiyle 4. sıraya aldık. Biz
de bu sıraya göre çalışacağız. ilk 3’te Hükümet ve komisyon olmadığı için 4. sırada olan tasarının görüşmelerine başladık. İtirazlarınızı anlamak zor" dedi.

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural da tasarının kabul edildiği İçişleri Komisyonu raporunun görüşülmesinin mümkün olmadığını iddia etti.

TBMM Başkanvekili Sadık Yakut, muhalefetin itirazlarının sürmesi üzerine birleşime ara verdi.

ARANIN ARDINDAN İTİRAZ SÜRDÜ

Muhalefet, aradan sonra tekrar toplanan Genel Kurul’da, tasarıya ilişkin itirazlarını sürdürmeye devam etti. Bunun üzerine TBMM Başkanvekili Sadık Yakut, usul tartışması açtı.

AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli, İçişleri Komisyonu’nun tasarı üzerindeki çalışmalarını tamamlayarak raporunu hazırladığını söyledi.

Raporun geçerliliğini sağlayacak kadar komisyon üyesinin imzasıyla Genel Kurul’a geldiğini ifade eden Canikli, "Tasarı Genel Kurul’da görüşülerek kabul ya da reddedilebilir. ’Bu rapor usule uygun değildir’ demek doğru değil. Komisyon iradesi bu şekilde ortadan kaldırılamaz" diye konuştu.

-"Redaksiyon yetkisi usulsüzce kullanılmış"-

Haberin Devamı

CHP Grup Başkanvekili Emine Ülker Tarhan, tasarının bu şekliyle görüşülemeyeceğini iddia ederek, "Alınan redaksiyon yetkisi usulsüzce kullanılmış" dedi.
İçişleri Komisyonu Başkanı Muammer Güler ise tasarının komisyondaki görüşme süreci hakkında bilgi verdi.
Tasarının 4. maddesi üzerinde önce görüşme açıldığını, daha sonra madde içindeki fıkraların görüşülerek önerge işlemlerinin yapıldığını ifade eden Güler, tasarının, kanun yapma usul ve tekniğine uygun olarak hazırlandığını ve herhangi bir usulsüzlük olmadığını söyledi.
Yakut, tasarının TBMM Başkanlığı’nca havale edildiği İçişleri Komisyonu’nda kabul edildiğini belirtti. Bir çerçeve madde içerisindeki her fıkranın ayrı ayrı oylanarak kabul edildiğini kaydeden Yakut, tasarının görüşmelerine devam edileceğini bildirdi.
Yakut’un bu sözleri üzerine, muhalefet partisi milletvekilleri, tasarının görüşülemeyeceğine ilişkin itirazlarını dile getirmeye devam etti. MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, sık sık Başkanlık Divanı’nın önüne gelerek itirazlarını sürdürdü.
Başkanvekili Sadık Yakut, bu tartışmalar sırasında sık sık birleşime ara vermek zorunda kaldı.
Canikli, "Rapor komisyonda ortaya çıkmış ve gerçekleşmiş. Bu aşamadan sonra biz ancak bu raporu görüşüp kabul eder ya da reddederiz" dedi.
-MHP’liler Başkanlık Divanı’nın önüne geldi-
TBMM Başkanvekili Yakut’un, görüşmelere başlanacağını duyurması üzerine, başta Vural olmak üzere, MHP’li milletvekilleri Başkanlık Divanı kürsüsünün önüne geldi.
Yakut, İçtüzük’ü uyguladığını ifade ederek, tasarının tümü üzerindeki görüşmeler için BDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder’i kürsüye çağırdı. MHP’liler itirazlarını sürdürürken, Önder kürsüye çıktı.
Önder, konuşmasına başlamak için MHP’nin itirazlarını bitirmesini bekledi, bu sırada MHP Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan Önder’in yanına gelerek, kürsüden ayrılmasını istedi.
Bazı AK Partililer’in yanına gelmesi üzerine Önder, "Beni AK Partililer mi koruyacak? AK Partililer ilk kez can kulağıyla beni dinliyorlar. Oturun yerinize, ayakta bir kişi görürsem konuşmam. Oslo’ya uygun" diye espriler yaptı.
MHP’lilerin Başkanlık Divanı önünde Yakut’a itirazlarını sürdürmesi nedeniyle Önder, beklemesini sürdürdü. Yakut, Önder’e, "Siz niye konuşmuyorsunuz?" diye seslendi. Önder de Yakut’un kürsü güvenliğini sağlayamadığını ifade ederek, "Sağladığınız zaman çağırın" diyerek, yerine oturdu.
Tartışmaların sürmesi üzerine Yakut, bir kez daha birleşime ara verdi.
Yakut, aranın ardından çalışma süresinin tamamlandığını belirterek, birleşimi bugün saat 14.00’de toplanmak üzere kapattı.
Muhabir: Meltem Yılmaz - Coşkun Ergül
Yayıncı: İbrahim Uyar
00:11 07/11/12
"

Haberin Devamı