Siyaset MHP Meral Akşener'i aday göstermedi
Paylaş
MHP Meral Akşener'i aday göstermedi

Siyasi partiler, aday listelerini bugün Yüksek Seçim Kurulu'na teslim ediyor. MHP listeyi dün gece açıkladı ve büyük sürpriz ortaya çıktı: Meral Akşener aday gösterilmedi. CHP ve HDP'de listeler net, en büyük değişiklikse AKP listelerinde bekleniyor

1 Kasım 2015'te yapılacak genel seçim için yasal takvim işliyor. Bugün seçim öncesi en kritik günlerden biri. Siyasi partiler seçimlere girecekleri aday listesini saat 17:00'a kadar Yüksek Seçim Kurulu'na (YSK) sunacak. Listeyi resmen ilk açıklayan MHP oldu.

Haberin Devamı

7 Haziran'daki seçimin ardından kulislerde adı TBMM Başkanlığı için geçen, bu nedenle de MHP lideri Bahçeli'nin tepki gösterdiği Meral Akşener listede yer almadı. Başbakan Davutoğlu, Akşener'e geçici hükümette de yer alması için teklif götürmüş ama Akşener kabul etmemişti. Meral Akşener, 1 Kasım'daki seçim için partisine de adaylık başvurusu yapmıştı.

Geçici hükümette yer aldığı için partiden ihraç edilen Tuğrul Türkeş beklendiği gibi listede yer almadı.

MHP aday listelerini saat 11'de teslim edecek.

YSK'nın gerekli incelemeleri tamamlamasının ardından listeler 28 Eylül'de kesinleşecek.

CHP PM LİSTELERİ NETLEŞTİRDİ

CHP'de milletvekili aday listesinin oylandığı Parti Meclisi (PM) toplantısı gece 03.30'da sona erdi. Anadolu Ajansı’nın haberine göre; Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu, yine İzmir ikinci bölge ikinci sıradan aday oldu. Listede 2 MYK üyesi yer almadı. 7 Haziran seçimlerine İstanbul 3. Bölge 7. sıradan giren ve milletvekili seçilen Genel Başkan Yardımcısı Murat Özçelik bu kez aday gösterilmedi. Özçelik'in sırasına, 9. sırada yer alan Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Bekaroğlu kaydırıldı. CHP MYK'dan milletvekili adayı gösterilmeyen diğer isim ise Genel Başkan Yardımcısı Ercan Karakaş.

Haberin Devamı

Daha önce aday gösterilmeyen Genel Başkan Yardımcısı Seyhan Erdoğdu da İstanbul 3. Bölge’den aday oldu.

PM'de diğer bir sürpriz Genel Başkan Yardımcısı Yakup Akkaya ismi üzerinde yaşandı. CHP'den istifa eden İhsan Özkes'in yerine, sıra kaydırılarak Akkaya listeye girdi. Yakup Akkaya, İstanbul 1. Bölge 11. sıradan aday gösterildi. Akkaya da 7 Haziran seçimlerinde milletvekili adayı gösterilmemişti.

ESKİ MUSUL BAŞKONSOLOSU LİSTEDE

Türkiye'nin Duşanbe Büyükelçiği'nden istifa eden eski Musul Başkonsolosu Öztürk Yılmaz, CHP'nin Ardahan milletvekili adayı olarak listeye girdi.

CHP kontenjanından RTÜK üyeliğine seçilen ve bu adaylık için bu görevinden istifa eden Ali Öztunç ise Kahramanmaraş birinci sıradan milletvekili adayı oldu. CHP, 7 Haziran seçimlerinde bu iki ilde milletvekili çıkaramamıştı.

Haberin Devamı

ÇALIŞKAN, ORAN VE AKSÜNGER LİSTEDE YOK

7 Haziran seçimlerinde aday gösterilmeyen eski milletvekili Umut Oran yine listede yer almadı. Eski milletvekili ve Genel Başkan Başdanışmanı Erdal Aksünger de listede yer bulamadı. Boğaziçi Üniversitesi öğretim üyeliğinden istifa ederek aday olan Doç. Dr. Koray Çalışkan da listeye giremedi.

EN KAPSAMLI DEĞİŞİM AKP'DE

Aday listelerinde en kapsamlı değişikliği yapacak siyasi parti AK Parti olacak. 7 Haziran seçimlerinde adaylarla mülakatlar yapılan partide bu seçimlerde Başbakan Ahmet Davutoğlu başkanlığında oluşturulan üst kurul belirleyici oldu. Partinin özellikle HDP karşısında önemli oranda oy kaybettiği Doğu ve Güneydoğu illerindeki listelerinde kapsamlı değişiklik bekleniyor.

7 Haziran seçim sonuçlarının değerlendirilmesinde bazı illerde "tanınmayan" adayların gösterilmesinin oy kaybında etkili olduğu tespiti yapıldı. Listelerde bu doğrultuda da değişiklik olacak. Ayrıca Haziran ayında yapılan seçimlerde partideki üç dönem kuralı nedeniyle aday olamayan partinin bazı önemli isimlerinin bu seçimlerde yeniden aday olması da listelerde değişikliği beraberinde getirecek.

Haberin Devamı

HDP'DE DEĞİŞİKLİK BEKLENMİYOR

HDP de aday listelerindeki değişikliği sınırlı tutacak siyasi partilerden. Partinin kararının aksine geçici hükümette görev almayı kabul etmeyen İstanbul milletvekili Levent Tüzel'in yeniden aday gösterilmesi beklenmiyor. Bunun dışında milletvekili seçilen isimlerde değişiklik beklenmiyor.

AA ve Al Jazeera