Siyaset MHP'den hükümeti uyardı
Paylaş
MHP'den hükümeti uyardı

MHP'den hükümeti uyardı

MHP Genel Başkan Yardımcısı Tunca Toskay, anayasa değişikliği için partilerarası mutabakatın şart olduğunu belirterek, "İktidar, zorlayarak, hatta referanduma götürerek bir anayasa değişikliği yapmaya kalkarsa, Türkiye’de demokrasi krizi çıkar" dedi.

Haberin Devamı

Toskay, anayasa değişikliği ile Anayasa Mahkemesinin görev ve yetkilerinin son günlerde çokça tartışıldığını anımsattı. 1982 Anayasası’nda bugüne kadar eklemelerle çok fazla değişiklik yapıldığına işaret ederek, anayasa değişikliklerinde siyasi ortamın uygun olması gerektiğini kaydeden Toskay, şöyle konuştu:

"Şunu kabul etmek lazım ki anayasaların değiştirilmesi için siyasi ortamın da bu değişikliğe uygun olması lazım. İki şey gerekiyor: Birincisi, toplumda gerginliğin, çatışmanın, ayrışmanın olmadığı, olağan kabul edebileceğimiz şartların hüküm sürdüğü bir ortam olması, ikincisi ise bunu yapmaya kalkacak parlamentonun da yıpranmamış olması lazım. Bugünkü parlamento 2,5 yılını doldurdu. Bizim gibi ülkelerde parlamento oldukça hızlı yıpranıyor, bir iktidar yıpranması da var. Bunların hepsini bir araya getirdiğimiz zaman biz diyoruz ki ’bu ortam sağlıklı bir anayasa değişikliği yapmaya uygun bir ortam değil’. İktidar, zorlayarak, hatta referanduma götürerek bir anayasa değişikliği yapmaya kalkarsa, Türkiye’de demokrasi krizi çıkar. Anayasa değişiklikleri kanun yapmaya benzemez. Gerçekten samimi mutabakat isteyen bir iştir anayasa. ’Benim çoğunluğum var 330’un üzerinde, ben oradan bunu geçiririm, 367’yi bulamadığım için götürür referanduma bunu oradan geçiririm, anayasa değişikliği yaparım’ derseniz Türkiye’yi siyasi krize sokarsınız. Sistem bu kadar zorlamayı kaldırmıyor. Sayınız mecliste ne olursa olsun, medyada gücünüz ne olursa olsun, devletin olanaklarını ne istikamette kullanırsanız kullanın demokratik sistem fazla zorlamayı taşıyamaz."

Haberin Devamı

"DEMEK Kİ ANAYASA’YA AYKIRIYMIŞ"

Anayasa Mahkemesinin, askerlerin sivil mahkemelerde yargılanmasına ilişkin düzenlemeyi iptal eden kararına işaret eden Toskay, "Herkesin, Anayasa Mahkemesi’ni siyasallaştırmayacak şekilde davranması lazım" dedi. Anayasa Mahkemesinin kararının bir yargı kararı olduğunu ve karara saygılı olmak gerektiğine işaret eden Toskay, "Demek ki AKP’nin gece yarısı gümrükten mal kaçırır gibi yapmaya kalktığı değişiklik, Anayasa’da aykırıymış" şeklinde konuştu. Tunca Toskay, sözlerini şöyle sürdürdü:

Haberin Devamı

"Çok tartışılacak birtakım değişiklikleri, öyle kanunların arasına kimseye çaktırmadan sıkıştırarak geçirmek, siyasette şık bir şey değil. Sistem olarak tarafsız, gerçekten uluslararası normlara uygun çalışan bir anayasa mahkemesine demokrasilerde ihtiyaç olduğu ortada. Türkiye gibi bir ülkede bu ihtiyaç kendini daha da hissettiriyor. Anayasa Mahkemesinin bazı kararlarını beğeniriz beğenmeyiz ama böyle bir mekanizmaya Türk demokrasisinin ihtiyacı var. Herkesin Anayasa Mahkemesini siyasallaştırmayacak şekilde davranması lazım. Üye seçiminden mahkemeye intikal etmiş olan konuların değerlendirilmesi, yorumlanmasına kadar herkesin daha dikkatli olması lazım ki Anayasa Mahkemesi taraf olmadan objektif kararlar verebilsin. Ona, o ortamı sağlamamız gerekir. Şu an görünüş o istikamette değil." Toskay, Anayasa Mahkemesine hangi konu giderse bunun lehinde ya da aleyhinde olanların, amansız bir mücadeleye tutuştuklarını ve Anayasa Mahkemesini de bu tartışmanın içerisine çekmek için her şeyi denediklerini savunarak, bunun da yargı kararlarının objektif ortamlarda verilmesini olumsuz etkilediğini ifade etti. MHP Genel Başkan Yardımcısı Toskay, "Demokrasi o kadar kolay bir sistem değil. Daha iyisi yok ama işletilmesi o kadar kolay değil. 11 yargıç var orada, hepimiz o adamların üstüne yüklenirsek şu ya da bu şekilde, onların rahat çalışmasını engelleriz"

Haberin Devamı