Bilim - Teknoloji Microsoft'tan Nokia'ya 1 milyar dolar!
Paylaş
Microsoft'tan Nokia'ya 1 milyar dolar!

Windows Phone 7'ye geçerek Microsoft ile ilişkilerini iyice güçlendiren Nokia'nın bu adımının ardında çok çarpıcı bir gizli anlaşma yatıyor olabilir mi? İşte konuya dair çarpıcı detaylar:

Nokia, Symbian'lı akıllı telefonları ile pazardaki etkinliğini son dönemde hızla kaybetti. Bu kaybediş öncelikle Nokia CEO'su Anssi Vonjoki'nin görevinden ayrılmasına neden oldu.

Haberin Devamı

Yeni bir yapılanmaya giden Nokia, kurumsal yapısında da bir takım değişikliklere gitti. Yeni CEO ise eski Microsoft yöneticilerinden Stephen Elop oldu. Stephen Elop'ın gelişi ile birlikte akıllı telefon ve cep telefonu çizgisini daha kalın hatlar ile birbirinden ayıran Nokia, çok radikal bir kararla Microsoft'un mobil işletim sistemi Windows Phone 7'yi kullanmaya başlayacağını ilan etti.

Başta Nokia tutkunları olmak üzere birçok çevre tarafından eleştirilen bu adımı, tamamen Stephen Elop'ın kişisel bir ısrarı olarak niteleyenler, hatta Elop'ın Microsoft hisselerini gündeme taşıyanlar oldu. Ancak tüm bunların ardından, konun detaylarını tüm çıplaklığı ile ortaya çıkaran bir haber gündeme geldi bugün.

Haberin Devamı

Bloomberg kaynaklı habere göre Nokia, Windows Phone 7'yi kullanmak için hiçbir lisans ücreti ödemeyecek ve telefonlarında Bing arama motorunu ön tanımlı olarak atayacaktı. Bunlardan daha da önemlisi ise Microsoft'un Nokia'ya ödediği iddia edilen para oldu.

Buna göre Stephen Elop, Microsoft ile yaptığı anlaşma çerçevesinde Microsoft'u Nokia'ya, Windows Phone 7'yi tercih etmesi karşılığınd,a tam 1 Milyar Dolar ödemeye ikna etti. Microsoft ise bu anlaşma çerçevesinde 5 yıllığına Nokia'nın patent haklarından faydalanabilme ve Nokia telefonlarda Windows Phone 7 ve Bing ile yer alma hakkı elde etmiş oldu.

Araştırma ve gelişme çalışmalarına ciddi paralar harcayan Nokia, bu kaynak ile hem son dönemdeki kayıplarını bir parça karşılamış olacak hem de Windows Phone 7 odağında yeni çalışmalar yapmak için kaynak yaratmış olacak.

Daha fazlası için ShiftDelete.Net sitesini ziyaret edebilirsiniz.