Siyaset Millet iradesi tartışması
Paylaş
Millet iradesi tartışması

TBMM'nin kuruluşunun 90'ıncı yılında konuşan Başbakan Erdoğan, “Her türlü karar mercii tartışmasız TBMM'dir” dedi. Baykal ise “Parti çoğunluğu lider vesayetine dönebilir” uyarısı yaptı

'MİLLETİ İNKAR OLUR’

Haberin Devamı

TBMM’de, kuruluşunun 90’ıncı yılında özel oturum düzenlendi. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün de izlediği oturumda Başbakan Erdoğan, anayasa paketini eleştiren muhalefet ve yargıya yanıt verdi.

Erdoğan, “Milletin Meclisi’ni anayasa ve yasa yapmak konusunda aciz, yetersiz ve yetkisiz görenler, TBMM ile birlikte milleti, millet iradesini inkar ettiklerini anlamak zorundadır” dedi.

‘TBMM TARTIŞILAMAZ’

Erdoğan şöyle devam etti: “Milli egemenlik, millet iradesi ve demokrasi her türlü tartışmanın üzerindedir. Bu kavramlar üzerinde soru işaretleri oluşturmak, Meclis’in fonksiyonlarını etkisiz kılmaya çalışmak, 23 Nisan 1920 ruhuna uygun düşmez. Her türlü karar mercii, tartışmasız TBMM’dir. Milli iradenin tecellisinde, hiçbir sınıfa, hiçbir zümreye, hiçbir kuruma ya da kişiye imtiyaz verilemez; millet egemenliği üzerinde hiçbir vesayet, hiçbir gölge kabul edilemez.”

Haberin Devamı

DİKTATÖRLÜK UYARISI

Başbakan’dan sonra kürsüye gelen CHP Genel Başkanı Deniz Baykal ise lider vesayeti ve diktatörlük uyarısı yaptı. Baykal şunları söyledi: “Milli egemenlik tek başına demokrasi değildir. Demokrasiye dönüşebilmesi için, bağımsız güçlü bir yargıya ve hukukun üstünlüğü anlayışına ihtiyaç vardır. İnsan hak ve özgürlüklerinin kâğıt üzerinde kalmaması güçlü ve etkin bir basın ve medya denetimine bağlıdır. Yoksa milli egemenlik anlayışı kolayca bir parlamento egemenliğine, parlamento egemenliği bir parti çoğunluğunun diktasına, parti çoğunluğu da bir liderin siyasi vesayetine dönüşebilir.”