Siyaset Millet olarak daima ileriye bakıyoruz
Paylaş
Millet olarak daima ileriye bakıyoruz

Cumhurbaşkanı Gül, "Ülke ve millet olarak Atatürk'ün gösterdiği hedefler doğrultusunda daima ileriye bakıyoruz" dedi

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün vefatının 75. yılı dolayısıyla mesaj yayımladı.

Gül, mesajında, Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü ebediyete intikalinin 75. yılında saygı ve rahmetle andığını ifade ederek, bugün Atatürk'ün aziz hatırasını yad ederken, Türkiye'yi onun gösterdiği muasır medeniyetler seviyesinin üzerine çıkarma hedefi doğrultusunda var güçleriyle çalıştıklarını kaydetti.

Gül, şunları kaydetti:

Haberin Devamı

"Cumhuriyet'in halka dayanan dinamik yapısı yıllar içinde demokrasinin tüm ilke ve kurallarının hayata geçirilmesine imkan sağlamıştır. Cumhuriyetle demokrasiye geçişin temelleri atılmıştır. Kısa hayatına büyük işler sığdıran Atatürk, milletinden aldığı güç ve destekle kendisini Türkiye'yi ileri ülkeler seviyesine çıkarma amacına adamıştır. Dönemin sınırlı imkanlarıyla büyük işler başaran Atatürk, yüce Meclisimizin ve milletimizin katkılarıyla yanmış yıkılmış bir ülkeyi ayağa kaldırmış, Türkiye'yi büyük bir dönüşüm sürecine sokmuştur.

Şüphesiz her tarafı işgal edilen yokluklar ve imkansızlıklar içerisindeki bir ülkede bunları yapmak kolay olmamıştır. Binlerce yıldan süzülen birlik ve beraberliğimiz, müstakil yaşama kararlılığımız ve bağımsızlık tutkumuz bu zorlu süreçte en büyük gücümüz olmuştur. Cumhuriyet'ten bugüne dönem dönem sıkıntılar yaşansa da, halkımızın iradesi ve egemenliğine sahip çıkması sayesinde Türkiye, askeri, siyasi ve ekonomik krizlerin üstesinden gelmiş, demokrasinin evrensel standartlarını oluşturmak için ciddi adımlar atmıştır."

Bugün hak ve özgürlükler konusunda önemli mesafeler alan Türkiye'nin bir yandan demokrasisini olgunlaştırdığını diğer yandan da yatırım ve büyük projeleriyle ekonomisini güçlendirdiğini, vatandaşlarının refah seviyesini artırmak için gayret gösterdiğini belirten Gül şöyle devam etti:

"Ülke ve millet olarak, Atatürk'ün gösterdiği hedefler doğrultusunda daima ileriye bakıyoruz. Memnuniyetle ifade etmeliyim ki, Türkiye bugün dünyada sözü dinlenen, dostluğu aranan ve uluslararası sorunların çözümünde aktif rol üstlenen bir ülke konumundadır. Türkiye'yi dünyanın en güçlü ülkeleri arasına sokmak için var gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz.

Haberin Devamı

Atatürk'e ve bizlere cennet vatanı miras bırakan atalarımıza karşı bu en büyük sorumluluğumuzdur. Milletimiz binlerce yıldır olduğu gibi birlik ve beraberlik içinde tüm güçlükleri yenecek, örnek bir ülke olmayı sürdürecektir."

Çiçek: Tarihin gördüğü en büyük liderlerden biri

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, yayımladığı mesajda tarihin gördüğü en büyük liderlerden biri olan Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün, ardında genç bir Cumhuriyet, büyük reformlar ve çağa ışık tutacak bir düşünce bıraktığını belirtti.

Gazi'nin kazandırdıkları ışığında gelişmeye, kalkınmaya ve çağdaşlık yolunda yürümeye devam edildiğini vurgulayan Çiçek, "Her geçen gün yeni bir hissiyat ve taze bir heyecanla milli hedeflerimizi gerçekleştirmeye, muasır medeniyet düzeyinin üzerine çıkmaya çalışıyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

TBMM Başkanı Çiçek, mesajını şöyle sürdürdü:

Haberin Devamı

"Gazi Mustafa Kemal Atatürk milletimizin tarihinde çıkardığı büyük liderlerden biridir. Askeri becerileri, liderlik ve devlet adamlığı vasıfları ile çağının önünde tarihi bir şahsiyettir. Balkan Savaşları'nda, Trablusgarp'ta ve Çanakkale'de büyük başarılar göstermiş, İngiliz gemilerinin demirlediği İstanbul'dan hüzünle ayrılıp Anadolu'ya geçmiş, burada örgütlediği milli mücadelemizi milletimizin desteğiyle başarıya ulaştırmıştır. Gazi, istiklal savaşımızın ardından da Cumhuriyetimizi kurarak milletimizin önünde yepyeni ufuklar açmıştır."

Başbakan Erdoğan: Cumhuriyetimiz gururla, onurla dimdik ayaktadır

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da yayımladığı mesajda, "Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal'i, ebediyete irtihalinin 75. yıldönümünde saygı ve rahmetle anıyoruz" ifadesini kullandı.

Mesajında, "Gazi Mustafa Kemal, üstün askeri dehası ve kararlı duruşuyla, başarılı bir komutan ve lider olarak, milli belleğimizde ve dünya tarihinde saygın bir yer edinmiştir" ifadesine yer veren Başbakan Erdoğan, onun, önderlik ettiği istiklal mücadelesinin kazanılmasının ardından Cumhuriyeti kurduğunu, daha sonra istikbal mücadelesine de önderlik ederek, ülkeyi muasır medeniyetler seviyesinin üzerine çıkarmak için yoğun bir gayret gösterdiğini belirtti. Erdoğan, şunları kaydetti:

"Bu şuurla bugün bizler, istiklal ruhuna ve kuruluş felsefesine sıkı sıkı sarılarak, Cumhuriyetimizin ideallerini ve hedeflerini, aziz milletimizin hayallerini gerçeğe dönüştürmek için aynı heyecanla, azimle çalışmaktayız.

Gazi Mustafa Kemal'in 'en büyük eserim' dediği Cumhuriyetimiz, 90 yıl boyunca yaşanan tüm badirelere rağmen, gururla onurla dimdik ayaktadır ve geleceğe her zamankinden daha büyük bir ümitle, daha büyük bir kararlılıkla yürümektedir.

Türkiye bugün bölgesinde yıldızı parlayan, örnek gösterilen bir konuma yükselmiş ve dünyanın en büyük 17. ekonomisi olmuştur.

Son dönemde gerçekleştirdiğimiz büyük reform ve yatırımlarla Türkiye, eğitimden sağlığa, adaletten emniyete, ulaştırmadan enerjiye, sanayiden dış ticarete, kültür ve sanattan bilim ve spora kadar her alanda bölgesinin ve dünyanın farklı bir ülkesi olduğunu ispat etmiştir."

Türkiye'nin milli birlik ve beraberlik hassasiyetiyle birbirine her geçen gün daha da kenetlendiğini, demokrasi standartlarını her geçen gün yükselttiğini, dünyada da barışın, adaletin, bölgesel refah ve istikrarın kararlı savunuculuğunu yaptığını vurgulayan Erdoğan, mesajında şu ifadelere yer verdi:

"İnşallah, Cumhuriyetimizin 100. yılında, bugünkünden çok daha güçlü, çok daha itibarlı, çok daha demokratik, çok daha müreffeh bir Türkiye olacaktır.

Bu şuurla bizler, gelecek hedeflerimize doğru emin adımlarla yürürken, birlikte, beraberlikte, kardeşlikte ısrarcı olmaya devam edecek, özgürlüklerden, temel haklardan, ileri demokratik standartlardan asla taviz vermeden, barış, huzur ve emniyet içinde Türkiye'yi büyütmeyi, yüceltmeyi kararlılıkla sürdüreceğiz.

En büyük arzumuz, şehit ve gazilerimizin emanetini muhafaza etmek, aziz milletimizle dayanışma içinde, bu emaneti çok daha yükseklere taşımaktır.

Bu düşüncelerle, vefatının 75. yıl dönümünde, Cumhuriyetimizin banisi Gazi Mustafa Kemal'i ve tüm silah arkadaşlarını, tüm şehitlerimizi, gazilerimizi tekrar şükranla ve rahmetle anıyorum."

Kılıçdaroğlu: Özlemle anıyoruz

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da mesajında "Büyük Kurtarıcı Aziz Atatürk, ilke ve devrimlerinle iki büyük eserim dediğin Cumhuriyet ve CHP'nin koruyucusu, savunucusu olarak minnet ve şükran duygularımızla sizi özlemle anıyor, sevgilerimizi, saygılarımızı sunuyoruz" ifadesini kullandı.

Haberin Devamı