Gündem Milli Birlik Marşı'yla hanedanda kutlama

Milli Birlik Marşı'yla hanedanda kutlama

Paylaş
Milli Birlik Marşı'yla hanedanda kutlama

Padişah 5. Murad'ın torununun torunu Şehzade Osman Selaheddin Osmanoğlu 70'inci doğum gününü Bodrum'da görkemli bir partiyle kutladı

Atatürk, Türkiye Cumhuriyeti’ni 29 Ekim 1923’te kurduktan sonra Osmanlı devrini kapatmak için bazı adımlar atıldı. Bu kapsamda 1924’te Osmanlı hanedanından 155 kişi için sürgün kararı verildi. Sürgüne gönderilenler arasında Sultan 5. Murad’ın torununun oğlu Şehzade Ali Vasıb Efendi ile Sultan 5. Mehmed Reşat’ın torunu Mukbile Sultan da vardı. Avrupa’da 1931’de evlenen Ali Vasıb Efendi ile Mukbile Sultan 1935’te Mısır’a yerleşti.

Haberin Devamı

Yalıkavak’taki villada davet

Çiftin oğlu Şehzade Osman Selaheddin Osmanoğlu 1940’ta Mısır’da doğdu. Şehzade Osman üniversite için gittiği İngiltere’de Athena Hanım ile evlendi. 3 çocuğu olan çiftin oğulları Orhan Murad ile Selim Süleyman ve bir İngiliz ile evli kızları Ayşe Gülnev Sutton, İngiltere’de yaşıyor. Eşinden boşanan Osman Efendi ise 10 yıl önce İstanbul Beylerbeyi’ne yerleşti. Ayşe Gülnev Sutton, babası Osman Efendi’nin 70’inci doğum günü nedeniyle önceki akşam Bodrum Yalıkavak’taki villasında davet verdi.

Konuklar çeşitli ülkelerden

Davete çeşitli ülkelerdeki Osmanlı hanedanından şehzadeler, sultanlar katıldı. Osman Efendi’nin çocuklarının, torunlarının, Mısır ve Ürdün’den arkadaşlarının yanı sıra eski eşi Athena Hanım da davetteydi. 30 davetlinin bulunduğu gecede şef Emre Aracı yönetimindeki orkestra, başta Sultan 5. Murad’ın besteleri olmak üzere Osmanlı eserlerini çaldı.

Haberin Devamı

34 yıl sürgünde yaşamıştı

Seslendirilen besteler arasında ‘Milli Birlik Marşı’, ‘Mahmudiye Marşı’, ‘Marş-ı Ali’ ve ‘Osmaniye Marşı’ da vardı. 34 yıl sürgünde yaşayan, Türkiye’ye ilk kez 35 yaşında gelen Osman Efendi’ye çok değerli hediyeler getirildi. (Hanedan kadınlarına 1952’de, erkeklerine 1974’te Türkiye’ye dönüş izni verildi.)

Yaşar ANTER/DHA