Nedim Şener Milli Duygu: Linç
HABERİ PAYLAŞ

Milli Duygu: Linç

Haberin Devamı

Milli Spor: Güreş
Milli Yemek: Kuru fasulye
Milli İçki: Rakı
Milli İçecek: Ayran
Milli Duygu: Linç Siyasi görüşler değişse de Türkiye’de yaşayan herkesin milli duygusu: Linç. Farklı düşünen herkes sosyal medya üzerinden birbirine küfür ediyor. Hatta öldürmeye varan tehditler savruluyor. İktidar da şikayetçi bundan muhalifler de. En tuhafı durumdan şikayetçi olan kesimlerin de bu kampanyaları yapması. Çünkü ortak düşüncede birleşilemeyen Türkiye’de ‘milli duygumuz’ linç oldu.

Sosyal medyada küfür ve linç

Maalesef önceki akşam bunun bir örneğini gördük. Modacı Barbaros Şansal, yılbaşı gecesi Reina isimli gece kulübüne yapılan saldırı sonrası tatil için bulunduğu Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nden, içeriğine asla katılmayacağım twit ve görüntülü mesaj yayınladı. Hemen sonrası sosyal medyada eleştiri, küfür ve tehditle karşılaştı. Aklı olan hiç kimse Şansal’ın o mesajlarına katılmaz. Ben de Şansal’ın sözlerini savunmuyorum yalnızca lince karşı çıkıyorum. Şansal’ın yaptığı eleştiri bile değil, eleştirinin üzerinde. Ama yaptığı, uğradığı muameleyi meşru göstermez. Şansal hakkında sosyal medyada oluşan tepki önceki gece fiiliyata dönüştü. KKTC yetkililerin sınır dışı ettiği Şansal, bindiği uçakta diğer yolcular tarafından sözlü tacize uğradı. Ardından uçak Atatürk Havalimanı’na iner inmez, yer hizmetleri görevlileri ve yolcular tarafından fiziken linç edilmeye çalışıldı.

Milli felakete doğru

Hukuk devletlerinde Şansal’ın sözlerinin mutlaka ahlaki ve yasal karşılığı olur ama bu kanun kitaplarında yazılanlarla sınırlıdır. Buna rağmen cezalandırma daha uçaktayken yolcuların, inince de yer hizmetleri görevlilerinin saldırısıyla başladı. İfadeleri alınan yer hizmetleri görevlilerinden birisinin, “Milli duygularımıza hakim olamadık.” demesi bize içinde bulunduğumuz tehlikeyi gösteriyor. Bu ülkede 1990’lardan beri “milli duygu” adına ne suçlar işlendi. Ne itibar suikastları, ne faili meçhuller ne katliamlar gerçekleştirildi. Her türlü siyasi görüş karşısındakini linç etmek için bir kavrama sığındı. Terbiye sınırlarını aşan mesajları nedeniyle Barbaros Şansal’ı, 1990’larda, 2000’lerde linçe uğrayan aydın, sanatçı ve siyasetçilerle karşılaştırdığım sanılmasın. Karşı çıktığım hukuk dışında toplumsal cezalandırma olan linçtir. Sosyal medya hesapları üzerinden kitlesel linç, sokakta şiddete döşünüyor. Bunun mutlaka kontrol altına alınması gerekiyor. Yoksa linci tetikleyen bu milli duygunun sonu bizi milli felakete götürecek.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder