Gündem Milyonların beklediği soruyu CHP'li vekil sordu

Milyonların beklediği soruyu CHP'li vekil sordu

Paylaş
Milyonların beklediği soruyu CHP'li vekil sordu

CHP İstanbul Milletvekili Faik Tunay, kamuoyunda büyük beklentilere neden olan bedelli askerlik konusuna ilişkin Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz'a gönderdiği mektubunda, "Son olarak Başbakan Erdoğan'ın yaptığı açıklamalar bu beklenti çıtasını zirveye taşımıştır

Bedelli askerlik konusu gençlerimizi ilgilendiren en önemli sorunlardan biri haline gelmiştir. Bedelli askerlik konusunu yakından takip eden bir milletvekili olarak bu konuda topluma daha net bir açıklama yapılmasının çok daha sağlıklı olacağı düşüncesindeyim" ifadelerini kullandı.

70 binde kaldı


CHP'li Tunay, kamuoyunda yeniden bir beklenti yaratılan bedelli askerlik konusuna ilişkin Bakan Yılmaz'a bir mektup yazdı. Tunay, mektubunda, "Bir genç milletvekili olarak tarafıma sıkça iletilen bedelli askerlik konusunda bazı hususları sizinle paylaşmak istiyorum. 30 Kasım 2011 tarihinde kabul edilen kanun tasarısı ile 30 yaşından gün almış yurtiçi ve yurtdışındaki yükümlülerin belirli bir ücret karşılığında askerlik vazifelerini tamamlamış sayılması hükmü getirilmişti. Yaklaşık olarak 420 bin kişiyi kapsadığı ifade edilen kanun tasarısı sonrası başvuru sayısı yurtdışından yararlananlar dâhil 70 bin 413 kişi olmuştur. Başvuru sayısının, gerçekleşmesi beklenen sayının çok altında olması bu kanunun yetersizliğinin de bir göstergesi olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu kanun ile getirilen 30 bin TL ve 30 yaş zorunluluğu başvuru sayısını doğrudan etkilemiş çoğu hak sahibi ekonomik nedenlerle bu kanundan yararlanamamıştır.

Yeni bedelli askerlik uygulamasında sakınca yok

Kanun çıktığında 420 bin kişinin yararlanacağı ifade edilen bir yasadan 70 bin 413 kişinin yararlanması yeni bir bedelli askerlik uygulamasının getirilmesinde bir sakınca olmayacağına da işaret etmektedir. Bu noktada TSK'nın personel sayısı, asker ihtiyacı ve bildireceği görüş çok önemlidir. Bu kanundan faydalanamayıp aradan geçen sürede vatani görevlerini tamamlayanların sayısı ise bu çalışmaya ışık tutacaktır.

Beklenti çıtası zirveye taşındı

Bizlere iletilen görüş ve çoğu haklı talepler son dönemde önemli miktarda artış sağlamıştır. Bir milletvekili olarak bu beklentileri soru önergelerine gelen cevaplar ve sizin basına yapmış olduğunuz açıklamalar çerçevesinde genç arkadaşlarımıza iletmemize rağmen; özellikle partinizin üst düzey yöneticileri tarafından yapılan açıklamalar Bedelli Askerlik bekleyen genç arkadaşlarımızı ümitlendirmektedir. Özellikle AKP Genel Başkan Yardımcısı Sayın Numan Kurtulmuş’un 'yaş aşağıya indirilebilir, miktar aşağıya indirilebilir', ve 'son bir kez bedelli askerlik çıkarılabilir' şeklindeki basına verdiği demeçlerin, hayatına yön vermeye çalışan gençler için adeta bir beklenti yumağına dönüştüğünü de ifade etmek isterim. Aynı parti içinden birçok yönetici ve milletvekilinin bu konuda görüş bildirmesinin bu talebi güncel tuttuğu ve beklenti çıtasını yükselttiği de gözlemlenmektedir. Son olarak Başbakan Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın bir televizyon kanalında bu konuya dair yaptığı açıklamalar bu beklenti çıtasını zirveye taşımıştır.

Daha net açıklama yapın

Bedelli askerlik konusu gençlerimizi ilgilendiren en önemli sorunlardan biri haline gelmiştir. Çeşitli nedenlerden dolayı vatani görevlerini yerine getiremeyen birçok insan adeta korku ve panik içerisinde yaşamaktadır. Bakmakla yükümlü olduğu ailesi, askere gittiği zaman dağılacak işyeri ve işini kaybetme korkusu gençlerimizde büyük travmatik durumlar meydana getirecektir. Bedelli askerlik konusunu yakından takip eden bir milletvekili olarak bu konuda topluma daha net bir açıklama yapılmasının çok daha sağlıklı olacağı düşüncesindeyim. Gençlerimizi yakından ilgilendiren bedelli askerlik konusunda yakın zamanda detaylı bir açıklama yapmanızı ümit ediyor çalışmalarınızda başarılar diliyorum."