Gündem Minecraft Yasaklanacak mı?

Minecraft Yasaklanacak mı?

Paylaş
Minecraft Yasaklanacak mı?

Milyonlarca kullanıcıya sahip olan Minecraft, Türkiye'de yasaklanma tehlikesi ile karşı karşıya.

Geçtiğimiz haftalarda Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’na yapılan şikayet üzerine harekete geçen bakanlık yetkilileri oyun hakkındaki kararlarını verdiler.

Haberin Devamı

Dünya genelinde oldukça popüler olan ve ciddi anlamda rekorlar kıran Minecraft hakkında geçtiğimiz haftalarda Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından başlatılan incelemenin sonucu belli oldu. Danimarka Çevre Bakanlığı ülkenin çocuklar tarafından daha iyi öğrenilmesi için ülkenin tamamını eğiti olduğunu düşündüğü Minecraft’a aktarırken, ülkemizde aynı oyunun şiddet içerikli bulunup yasaklanmasının talep edilmesi oldukça ilginç bir durum.

Hukuki sürecin başlatılması için bir yazı gönderen Bakanlık raporunda, “Çocukların yaratıcılığını artırmaya teşvik edici gibi görünse de oyunu inşa ederken şiddete yönlendirmesi nedeniyle çocukların psikososyal gelişimleri üzerinde olumsuz etkileri olduğu, kredi kartıyla oyunun satın alınabilmesi nedeniyle izinsiz kart kullanımına neden olabileceği, bu durumda çocukların izinsiz eşya alma davranışını genelleştirebileceği“ ifadelerine yer verdi.

Haberin Devamı

Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nün göndermiş olduğu raporda Minecraft hakkında yer alan tespitler ise şöyle;

-Oyunun içeriğinde ev, tarla, köprü gibi yapılar oluşturulabildiği için yaratıcılığı geliştirdiği düşünülse de bu yapıların yıkılmaması için diğer mobların (yaratıkların) öldürülmesine gerek duyulmaktadır. Kısacası şiddete dayalı bir oyundur.

-Oynayan çocukların yaş ve gelişim özellikleri dikkate alındığında, soyut düşünceye sahip olmayan çocukların oyunda yer alan dünyayla gerçek dünyayı ayırt edemedikleri görülmektedir.

-Oyun yüzünden çocukların, hayvanlara eziyet edebilecekleri, hayvanların hiç acı çekmediğini düşündükleri, şiddet içeren hareketlerde bulundukları, zarar verilen mobların acı çekmeden ölmeleri nedeniyle çocukların, davranışlarının sonuçlarını düşünmeden hareket ettikleri tespit edilmiştir.

-Çocukların diğer oyuncularla bu oyunu oynayabilmeleri, gerçek dünyada arkadaş edinebilmek için gerekli çabayı göstermemelerine ve sosyal izolasyon nedeniyle daha çok yalnızlaşmalarına neden oluyor.

-Birden çok oyuncu tarafından oynanabilmesi, çocuğun tanımadığı kişilerle iletişim kurmasına ve sosyal risklere, istismar edilmesine yol açabilir.

Haberin Devamı

Karar süreci ilk olarak mahkemenin Aile Bakanlığı’nın yasaklama gerekçelerini inceleyip değerlendirdikten sonra karar vermesi bekleniyor. Mahkemeden oyunun yasaklanmasına dair bir karar çıkarsa, karar önce ESB (Erişim Sağlayıcıları Birliği)’ye iletilecek ve ESB’de internet servis sağlayıcılara bu kararı iletecek.

Söz konusu oyunun henüz hiçbir ülkede yasaklanmadığını belirterek, ülkemizde böyle bir durumun yaşanması dahi üzücü bir hadise. Bakalım mahkemenin kararı ne olacak…