Cumartesi Postası Minik yaramaz okula başlıyor

Minik yaramaz okula başlıyor

Paylaş
Minik yaramaz okula başlıyor

Minik yaramaz okula başlıyor

Haber: Ferhan Kaya Poroy

Haberin Devamı

İlk ders zili çalınca...

Okul bahçesinde annenin elini bıraktığı an, zil sesi ile velilerin okul dışına yönlendirilmesi en can alıcı anmış gibi görünse de çocuğun o güne nasıl geldiği, okul hakkındaki bilgisi, beklentisi, endişeleri önemlidir. Yine okulun şekli, okulla ilgili bilinmeyenler, öğretmen ve çalışanların tutumu, kaygısı olan diğer çocuk ve annelerin varlığı, servisteki değişiklik, öğretmenin hastalanması ve annesini görememe gibi ufak şanssızlıklar çocuğu etkileyebilir.

Teneffüste çocuğunuzun yanına gitmeyin

Bazen de çocuğun çok korunaklı büyütülmesi, okulda yalnız, çaresiz, sudan çıkmış balık gibi hissetmesine yol açacaktır. Annenin fazla tembih yapması, çocuktan ayrılma anını aşırı uzatması, tekrar tekrar sarılıp durduk yerde “Korkma ben yanındayım” deyip, ihtiyaç olmasa da teneffüslerde çocuğun yanına gidip ağzına yemek tıkıp, terini silmesi, yazılarını kontrol etmesi çocuk-öğretmen ilişkisinin gelişimini geciktirecektir.

Haberin Devamı

Çocuğun okuldan korkması doğaldır

Mükemmeliyetçi ve çok başarılı çocuklar sıradan oldukları duygusunu veya kendisinden daha becerikli çocukların varlığı karşısında, öğretmenin ilgisini yeterli bulmayıp ciddi hayal kırıklığı yaşayabilir. Tersine el becerisi iyi gelişmemiş, konuşması- kendini ifadesi yeterli gelişmemiş çocuklar arkadaşları ve öğretmen tarafından alay edilip dışlanmaktan korkabilir. Yine çocuğun ruhsal yapısı, endişeli, utangaç karakterinin olması, aşırı anne bağımlılığının çözülememesi, ev içinde anne-baba arasında sorunlar olması, yeni kardeş doğumu, taşınmalar, sevilen birinin ölmesi, yakın zamanda yaşanmış kaza, hırsızlık, hastalık gibi korkutucu yaşantıların olması okula alışma dönemini olumsuz etkileyecektir.

Bu düşünceler okula uyum sürecini kolaylaştırıyor

“Ben büyüdüm, okula gidecek kadar becerikliyim, bir sürü arkadaşım olacak, öğretmenim annem babam gibi bana bakacak koruyacak, bir sorun olursa öğretmenim çözer, yeni şeyler öğreneceğim, evim yerinde duruyor evime dönünce her şey aynı olacak, asla okulda unutulmam, servisime binerim-hostes ablam beni almadan okuldan ayrılmaz, beni okuldan almaya mutlaka gelecekler, öğretmenin istediği ödevleri yapabilirim, yanlış yapsam da öğretmenim kızmaz bana doğrusunu öğretir, okuldaki tuvaletin yerini, öğretmen odasını biliyorum, sınıfımı kaybetmem, okuldaki tüm yetişkinlere soru sorup yardım isteyebilirim, büyük çocuklar bana zarar vermez, okula kötü niyetli kişiler-hırsızlar giremez, öğretmenim ve ben annemlerin telefonunu biliyorum, benim ihtiyacım olsa hemen haber alır gelirler”

Haberin Devamı

Aile neler yapmalı?

- Okulun bahçesinde ya da koridorda beklemeyin.

- 15 günden sonra okula alışamıyorsa önce okul rehberliğinden gerekirse çocuk psikiyatrisinden yardım alınmalı. 1 aya uzamış süreçlerin tedavisi zordur. Çocuk ayrılma anında panik atak benzeri ağlama, nefes alamama, çarpıntı, tuhaf çılgın gibi davranma, okuldan kaçma, yola fırlama, camdan atlayacak gibi çıkmak için çabalama atakları gösterebilir.

- Aileler tedaviden korkmamalı. Eğer böyle olursa bu durum çocuğum tüm hayatını etkiler.

Haberin Devamı

- Okul yolu taşlıdır ama bu yolda sağlıklı yürümek hayat yolunda çocuğun bir birey olarak var oluşunu sağlar.