Dr. Cihan Avaroğlu Minik yaramazın gözleri bozulmasın
HABERİ PAYLAŞ

Minik yaramazın gözleri bozulmasın

Haberin Devamı

Bilgisayar, tablet ve telefonların yaşamımızda her geçen gün daha fazla yer alması biz erişkinler kadar, çocukların
da göz sağlığını etkiliyor. Çocukları 2 yaşın altında her türlü teknoloji ekranlarından uzak tutmak gerektiğini,
2 yaşın üzerinde 15 dakika ve günde en fazla 6 kez izin verilebileceğini bir kere daha hatırlatmak gerekir.

BU BELİRTİLER VARSA...

İlköğretim döneminde yaş büyüdükçe ve ergenlikte ekran bağımlılığı artar. Bu sürede ortaya çıkan belirtiler ise göz ardı edilmemelidir.

■ Azalmış veya bulanık görme

■ Yanma veya batma hissi

■ Işığa duyarlılık

■ Baş, sırt ve boyun ağrılarının ortaya çıkması önlem alma zamanının geldiğini gösterir.

İŞTE ALINACAK BAZI ÖNLEMLER

■ Görüş açısını ayarlayın: En iyi açı için monitör, tablet veya telefonun merkezi gözünüzden 50-70 santim uzaklıkta ve göz seviyesinin 10-13 santim altında olmalıdır. Ekran ve materyaller arasında ileri, geri bakılıyorsa, bu materyaller en az kafa hareketi ile görülebilecek yerde olmalıdır.

■ Parlamayı azaltın: Parlamayı en aza indirmek için aydınlatmayı değiştiremezseniz, parlamayı engelleyen filtreler kullanın.

■ Gözleri dinlendirin: Bilgisayar uzun süre kullanılacaksa düzenli molalar verilmeli. Ergenlikte çocuklarda her 20 dakikada bir ekrandan uzaklaşıp 20 saniye uzak bir nesneye bakılması sağlanmalı. Bu durum gözlere yeniden odaklanma şansı verir. 2 saat sürekli bilgisayar kullanılırsa 15 dakika gözler dinlendirilmeli.

■ Sık sık göz kırpmasını öğütleyin: Normalde gözler dakikada 18 kez kırpılır, ekran kullanırken ise bu oran dörtte bir oranında azalır, bu da kurumaya neden olur. Bu riski azaltmak için göz kırpma sıklığı artmalıdır.

■ Göz muayenesi planlayın: Ekrana daha yakından bakılıyor ya da baş pozisyonu ayarlanarak iyi görüntü alma gereği duyuluyorsa göz muayenesine gidin. Göz doktoruna ilk başvurudan sonra doktorun önerdiği sıklıkta muayeneye gidilmesi önemlidir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder