Tamer Heper Miras diğer kardeşlere kalır
HABERİ PAYLAŞ

Miras diğer kardeşlere kalır

Haberin Devamı

Annemden sonra babam da vefat etti. Babamdan biz üç kardeşe bir ev miras kaldı. Ancak babam hayatta iken bana çok maddi yardımda bulundu. Şimdi ben mirası reddedersem bu yerdeki hakkım kardeşlerime kalır mı? Mirasın reddi mümkün ise şekli nedir? ● F.T.

Bir kimsenin vefatı halinde mirası yasal mirasçılarına kalır. Sizin aile tablonuzda yasal mirasçılar üç evlattır. Bunlardan biri mirası reddedebilir. Yasal mirasçılardan biri mirasın reddi halinde onun payı, miras açıldığı zaman kendisi sağ değilmiş gibi diğer hak sahiplerine kalır.

Mesela siz reddederseniz sizin payınız evlatlarınıza geçer. Ancak evladınız var mı bilmiyorum, bunu örnek olarak söyledim. Bu seviyede mirasçısı yok ise kardeşlerine kalır. Yani mirası reddeden biri, miras bırakandan önce ölmüş gibi davranılır.


3 AY SÜRESi VAR


Mirasın reddi mümkün olup bunun için dava açılması gerekir. Dava hasımlı bir dava değildir. Böyle bir davada deliller, belgeler yoktur. Bu bir tescildir. Yani mahkemeye mirasın reddolunduğu beyanında bulunulur ve mahkeme bunu tescil eder. Bunun için bir süre var mı? Evet var. Süre, miras bırakanın vefatından itibaren üç aydır. Bu üç ay geçirildiğinde miras kabul edilmiş addolunur veya üç ay içinde mirasa dair tasarrufta bulunulduğu takdirde bu süre geçmese bile yine miras kabul edilmiş addolunur.

Okuyucumun mektubu, tarihi itibarıyla baktığımda henüz üç aylık süre geçmemiş. Umarım tereke ile ilgili bir tasarruf da yapmamıştır. Bu halde ise mesele dava açmaya kalıyor. Böyle bir dava çok kısa zamanda sonuçlanır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder