Tamer Heper Mirası reddedebilirsiniz
HABERİ PAYLAŞ

Mirası reddedebilirsiniz

Babamı 12 Şubat’ta kaybettim. Babam hayattayken bankalara kredi kartı borcu yapmış. Borç oldukça yüklü. Ben ise emekli maaşı ile geçinmek zorunda kalan biriyim. Bu borcu ödeme imkanım yok. Babamın ölümü ile bu borcu benim ödemem gerekir mi? Gerekirse benim ödemem mümkün değil, ne buna yeter param var ne de malım. Ne yapabilirim? A.T.

Bir kimse öldüğünde onun varlığı mirasçılarına kalır. Yani mirasçılar ona ait malları yasal oranlarda aralarında paylaşır. Peki ya malvarlığı kalmamış da sizinki gibi borç kalmışsa. İşte o da mirasçılarına kalır. Yani varlık kaldığı gibi borçlar da kalır. Dolayısı ile kredi kartı borçları size kalmış. Ancak ödeme imkanı yok. Burada, mirasın reddi devreye girebilir.

Haberin Devamı

[[HAFTAYA]]

Bir kimse öldüğünde mirasçıları onun mirasını reddedebilir. Mirasın reddi halinde mirasçı, mevcut varlıklardan yararlanamayacağı gibi borçları da ödemekten kurtulur. Bunun için süre ölümden veya ölümün öğrenilmesinden itibaren üç aydır. Mirasın reddi için mahkemeye başvurmak gerekir. Mahkemede uzun bir işlemi yoktur. Mahkemenin yapacağı şey tescildir. Dolayısı ile siz henüz mirası reddetmek için yeterli süre içindesiniz. İsterseniz bulunduğunuz yerdeki sulh hukuk mahkemesine başvurun ve babanızdan kalan mirası reddettiğinizi bildirin ve tescil edilsin. Bazen mirasçılar, babamızın borcu benim de borcumdur deyip mirası reddetmekten kaçınmaktadırlar. Karar sizin.

Daha vakit var

1991 yılı itibarıyla babamın şirketinde sigortalı çalışmakta iken 1991’de kardeşimin şirketine geçtim. 2009’da emekliliğe hak kazandım, beni asgari ücretten çalışıyor göstermiş. Bana kıdem tazminatım ödenmedi. Kıdem tazminatımın ödenmesi gerekmez mi? Şayet sigortam ödenmemişse durumum ne olur? Ödenmesi gerekiyor ise ne yapabilirim? B.K.

Çalışan bir işçi emeklilik nedeni ile işten ayrılıyorsa kıdem tazminatını hakeder. Bu işçinin akraba olması durumu değiştirmez. Siz de emekliliği hakketiyseniz ve bu nedenle işten ayrıldıysanız kıdem tazminatını hakedersiniz. Sigortanız ödenmemiş ise elbette konu Sosyal Güvenlik Kurumu’nu ilgilendiriyor, bu prim ödenecek. Bu işverenin borcu. Size kıdem tazminatı ödenmezse yapacağınız şey, iş mahkemesinde dava açmak. İşten ayrılalı iki sene olmuş. Bu süre içinde dava zamanaşımına uğramaz. Kıdem tazminatı için zamanaşımı uzun, on yıl. Dolayısı ile daha vaktiniz var, dilediğiniz zaman davanızı açarsınız.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder