Tamer Heper Mirastan feragat sözleşmesi olabilir
HABERİ PAYLAŞ

Mirastan feragat sözleşmesi olabilir

Haberin Devamı

Babam sahibi olduğu daireyi bana bıraktığına dair basit bir kağıda vasiyet yazdı ve bunu iki ablama da imzalattı. Ancak ablalarım bu durumdan hoşnut değil. Bunun geçerliliği nedir? ● H.M.

Önce vasiyetnameler hakkında kısa bir bilgi. Bizim toplumumuzda nereden kaynaklandığını çözemediğim bir husus var. Toplumumuzda vasiyetnamenin geçersiz olduğu imajı var. Buna çok yerde tanık oldum. Yüz yüze görüşmelerimde vasiyetnamenin geçerli olduğunu söylediğimde yüzüme hayretle bakılıyor. Bunun Amerikan filmlerinde olan bir olay olduğunu zannettiklerini söylüyorlar. Oysa ben yıllardır yazıyordum vasiyetname geçerlidir.

İki tür vasiyetname var

Uygulamada iki tür vasiyetname düzenlenebilir. Biri babanızın yaptığı gibi düz beyaz kağıda el yazısı ile yazılıp, tarih atılıp imzalanan vasiyetnamedir. Diğeri ise notere gidip beyanınızı ifade ile noterin düzenlediği vasiyetnamedir. Bunlar dışında bir üçüncüsü vardır ki sözlü vasiyetnamedir. Uygulama alanı son derece sınırlı olduğu için bundan söz etmiyorum.

Vazgeçmek mümkün

Babanız şekil şartına uygun bir vasiyetname yaptı ise bu geçerlidir. Ancak kardeşlerinizin de imzaladığı beyanı karşısında bunun bir mirastan feragat sözleşmesi de olma ihtimalini düşünüyorum. Şayet metnin içinde miras haklarından vazgeçtiklerine dair bir beyan var ise bu mirastan feragat anlamı da taşır ve geçerlidir. Sadece bir vasiyetname ise sonradan bundan vazgeçme mümkündür, aklınızda bulunsun.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder