Ekonomi Misafirperver kent Hatay işsizliği yenmek için teşvik bekliyor

Misafirperver kent Hatay işsizliği yenmek için teşvik bekliyor

Paylaş
Misafirperver kent Hatay işsizliği yenmek için teşvik bekliyor

Hatay, son yıllarda hemen yanı başındaki Suriye’de devam eden savaşla anılmaya başladı. Savaşın tüm etkilerini iliklerine kadar hisseden bu kadim şehir, Suriye’deki kaosu ekonomik ve sosyal açıdan fazlasıyla yaşadı.

ALEV GÜRSOY CİMİN

Haberin Devamı

Ülkede 6 yıldır devam eden kanlı iç savaşın etkisi en çok Türkiye’ye oldu. Dünyanın sırt çevirdiği Suriyelilere, Türkiye kol kanat gerdi. Suriyeli sığınmacıların en fazla bulunduğu yerlerden biri de Hatay. Şehrin nüfusu 1.5 milyon! Ama Hatay’da 500 bin mülteci ya da bir başka deyişle Suriyeli misafir var.

ENTEGRE OLDULAR

Hatay geçmişten günümüze gelen o hoşgörü ve misafirperverliğini Suriyeli sığınmacılar noktası içinde göstermiş. Şehrin göbeğinde dolaştığınızda belki bir çoğu Suriyeli olsa da siz bunu anlayamıyorsunuz. Çünkü şehre iyi entegre edilmişler. İlk başlarda bunun sıkıntısı olmamış mı? Elbette olmuş, kültür ve dil farlılıkları kentte psikolojik sıkıntılara neden olmuş, uyum sorunu yaşanmış. Ama yıllar geçtikçe bu durum aşılmış. Bunda Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş’ın büyük etkisi var. Ciddi ve kalıcı politikalar üretilmesi, eğitim ve öğretim konusundaki destekler büyük sorunları hafifletmiş.

Haberin Devamı

İHRACAT ÇOK AZALDI

Hatay’ın 2012’de Suriye’ye 259 milyon dolarlık ihracatı vardı, şimdi yok. Tabii sadece Suriye değil, bir çok Ortadoğu ülkesine de ihracat yapılıyordu ama o geçiş yolu da kapanmış oldu. Narenciye, hububat, yaş sebze, demir-çelik gibi. Mesela Uzunçarşı’ya beş yıl öncesinde günde 750 bin dolar giriyordu. Çantacılar, alışveriş yapanlar, dışarıdan gelenler, günübirlikçiler ama şu an o para da girmiyor. Çimento, çelik, hububat, sebze ve meyve ihracatlarının hiçbiri şu anda yapılamıyor. Beş yıldır hem ticaret hem iş dünyası, sanayici, yaş sebze-meyve üreticisi, hububat üreticisi mağdur durumda.

İMZA KAMPANYASI

Belediye Başkanı Lütfü Savaş da, “Biz bugüne kadar kendimizi zor şartlarda idare ettik ama artık çok zorlanıyoruz. Bizim ilacımız teşvik” diyor.

Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, kentin 4. teşvik bölgesinden 5. teşvik bölgesine geçmesi için “Hatay Halkı Hakkını İstiyor” sloganıyla imza kampanyası başlattı.

Başkan Savaş, “TÜİK verilerine göre, Hatay’da işsizlik oranı yüzde 17.70. Yüzde 42.8 işgücüne katılma oranı ile Osmaniye ve Kahramanmaraş illeriyle aynı grupta yer almamıza rağmen onlar 5. teşvik bölgesinde biz 4.teşvik bölgesindeyiz. Bu nedenle daha az teşvik alıyor. Geçmek istediğimiz 5. teşvik bölgesi ile şehrimizin ekonomisi bir nebze olsun rahat nefes alacak. Bu da her yıl 10 milyar dolar yatırım demek. Yaklaşık 12 bin kişiye iş imkânı demek. İşsizliğin yüzde 2 azalması demek. Hane halkının gelirinin yüzde 20 artması demek. Sesimizi devlet büyüklerimize duyurmak istiyoruz” diyor.

Haberin Devamı

Görünen o ki, Hatay halkı hakkını alacak. Çünkü taleplerini yüksek sesle ve hep bir ağızdan istiyor. Hatay halkı inanmış bir şekilde çocuklarının geleceğine sahip çıkıyor. Hataylılar, kenetlenmiş bir şekilde devlet büyüklerimizden taleplerine kulak vermelerini bekliyor.