Dünya Mısır Gazze kapısını açıyor

Mısır Gazze kapısını açıyor

Paylaş
Mısır Gazze kapısını açıyor

Mısır yardımlar için geçici olarak Gazze sınırını açacağını duyururken NATO bugün yaptığı olağanüstü toplantı sonrası uluslararası soruşturma açılmasını, siviller ve gemilerin serbest bırakılmasını istedi

Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek, Gazze Şeridi'nin güneyindeki Refah sınır kapısının açılması yönünde talimat verdi. Gerekli tıbbi ve insani yardım ile hasta ve yaralı geçişinin sağlanabilmesi için Mübarek'in bu sınır kapısının açılmasını istediği belirtildi. Ancak, Gazze'deki yönetimin İçişleri Bakanlığı, İsrail donanmasının bölgeye yardım getiren gemilere uyguladığı; 9 kişinin ölümü ile sonuçlanan operasyonun ardından alınan genel grev sebebiyle, kapının bugün değil; yarın açılacağını bildirdi.

Haberin Devamı

Gazze Şeridi'ndeki Hamas hükümeti, olaya tepkisini ortaya koymak üzere, bugün tüm bölgede iş bırakma eylemi uygulanmasını kararlaştırmıştı. Gazzelilerin Refah'tan geçmek için İçişleri Bakanlığından izin almalarına da gerek bulunmadığı, geçerli pasaportları bulunanların sınırdan pasaportunu göstererek geçiş yapabileceği belirtiliyor.

Gazze ile Mısır arasındaki Rafah sınır geçişi, 25 Kasım 2005’te açıldı ve 25 Haziran 2006’ya kadar açık kaldı. Bu tarihle Kasım 2006 arasında geçen sürenin büyük bir kısmında güvenlik gerekçeleriyle İsrail tarafından kapatıldı.

Ürün ithalatı için açılmayan kapı Haziran 2007’de Hamas’ın Gazze Şeridi’nin kontrolünü ele geçirmesiyle Mısır tarafından tamamen kapatıldı. 23 Ocak 2008’de, Hamas militanlarının bombalarıyla Mısır ve Gazze’yi ikiye ayıran duvar yıkıldı.

Haberin Devamı

Gazze Şeridi’nin 1.5 milyonluk nüfusunun neredeyse yarısı Gazze’de bulamadığı ürünleri Mısır tarafına geçerek satın almaya çalıştı. Refah, en son iki hafta kadar önce 5 gün süreyle açılmış, kapıdan 8 binden fazla Gazzeli giriş-çıkış yapmıştı.