Dünya Mısır Mübarek'i siliyor

Mısır Mübarek'i siliyor

Paylaş
Mısır Mübarek'i siliyor

Kahire'de bir mahkeme, bugün, eski Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek ve eşi Suzan'ın adını taşıyan bütün kamusal mekanların isimlerinin değiştirilmesine karar verdi

El Arabiya’nın Mısır resmi haber ajansı MENA’dan aktardığına göre, Yargıç Muhammed Hasan Ömer, eski devlet başkanı ve eşinin adı taşıyan “meydanlar, sokaklar, kütüphaneler ve diğer kamu kurumlarının” isimlerinin değiştirilmesine karar verdi.

Haberin Devamı

Mısır’ı 30 yıl boyunca yöneten Mübarek, üç hafta süren rejim karşıtı protestoların ardından 11 Şubat tarihinde koltuğunu terk etmek zorunda kalmıştı.

Şu an Kızıldeniz kıyısındaki Şarm el Şeyh’te bir hastanede tutuklu bulunan Mübarek, 25 Ocak’ta başlayan gösteriler sırasında, protestocuların maruz kaldığı şiddette bir rol oynayıp oynamadığıyla ilgili olarak sorgulanıyor.

Mübarek’in iki oğlu Alaa ve Cemal de göstericilere uygulanan şiddetin yanı sıra yolsuzluk iddialarıyla ilgili olarak Kahire’de bir hapishanede tutuklu bulunuyor.


MİNYE SOKAKLARINA POLİSLER YERLEŞTİRİLDİ

Öte yandan AFP haber ajansı, Mısır’ın Minye şehrinde bir Hıristiyan ve bir Müslüman aile arasında yaşanan çatışmalar sonucu, sokaklara ek polis güçleri ve askeri birlikler yerleştirildiğini duyurdu.

Haberin Devamı

Minye’nin Ebu Kurkas kasabasında iki aile arasında yola inşa edilecek hız kesici tümsekle ilgili tartışma bir anda Müslüman-Hıristiyan çatışmasına dönüştü. Olayda iki Müslüman hayatını kaybetti.

AFP kasabada huzurun yeniden sağlandığını ancak ortamın hala gergin olduğunu bildirdi.

Daha önce de komşu eyalet Kena’da binlerce öfkeli protestocu, Hıristiyan vali atanmasına karşı gösteriler düzenlemişti. Müslümanlar ve Kıpti Hıristiyanların bir arada yaşadığı bu bölgede geçmişte de mezhep çatışmaları yaşanmıştı.

Son olaylar, bir süredir ayrımcılığa uğramaktan şikayetçi olan Mısır’ın Hıristiyan nüfusunun kaygılarını daha da artırdı. Mısır’ın 82 milyonluk nüfusunun yaklaşık yüzde 10’unu Hıristiyanlar oluşturuyor.