Dünya Mısır'da gerginlik arttı

Mısır'da gerginlik arttı

Paylaş
Mısır'da gerginlik arttı

Mısır'da Mursi karşıtları Tahrir Meydanı'nı doldurdu. Ülke genelinde meydana gelen çatışmalarda, 12kişinin öldü, 304 kişi de yaralandı

Mısır’da muhalefet, Cumhurbaşkanı'nı istifaya zorlamak, Mursi yandaşlarıysa destek amacıyla dün gösteriler düzenledi. 30 Haziran gösterilerini düzenleyenlerden biri olan Temerrüd (İsyan) Hareketi, Cumhurbaşkanı Mursi'ye görevi bırakması için 2 Temmuz Salı gününe kadar süre tanıdıklarını, aksi takdirde, ülke genelinde sivil itaatsizlik eylemleri başlatacaklarını duyurdu. Hareket tarafından yayımlanan yazılı açıklamada, "Mursi'nin görevi bırakması ve erken seçime gidilmesi için 22 milyon imza toplandı. Biz şu anda o insanları temsil ediyoruz. Mursi, artık Mısır'ın meşru cumhurbaşkanı değildir" ifadeleri yer aldı.

MURSİ'DEN DİYALOG YANITI

Açıklamada, Asyut ve Beni Süveyf kentindeki çatışmalarda ölenlerin sayısı 12'ye yükseldiği ve bazı yaralıların durumunun ciddiyetini koruduğu belirtildi. Muhalefetin, "İstifa et yoksa gösterilere devam edeceğiz" şeklindeki çağrılarına, Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'den diyalog yanıtı geldi.

'HALKIN TALEPLERİNE SAYGI DUYUYORUZ'


Mısır Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Ömer Amir, Cumhurbaşkanlığının gösterilerin hacmini küçümsemediğini, göstericilerin meşru taleplerine saygı duyduğunu dile getirdi. Amir, Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin istifa etmesi ve erken seçime gidilmesi talebiyle ülke genelinde düzenlenen gösterileri değerlendirmek üzere düzenlediği basın toplantısında, ülkedeki siyasi çevreler ve hareketlerle istişare halinde olduklarını belirterek, "Mısır Cumhurbaşkanlığı, gösterilerin hacmini küçümsemiyor, halkın meşru taleplerine de saygı duyuyor. Cumhurbaşkanı Mursi, tüm kesimlerin memnuniyet duyacağı ortak paydada buluşmak için milli diyalog ve uzlaşıdan yana" dedi. Mısır Sağlık Bakanlığı, yaralanma olaylarının Kahire, İskenderiye, Asyut, Dakhaliyye, Garbiyye, Beni Suveyf ve Buhayra kentlerinde meydana geldiğini duyurdu.

CUMHURBAŞKANLIĞI HERKESE DİYALOG KAPISI AÇTI

Cumhurbaşkanlığı ofisinin bulunduğu el-İttihadiye Sarayı'nın çevresini kuşatan binlerce göstericinin, Mursi'nin istifa etmesi talebiyle başlatttığı gösteriler sürüyor. Başkent Kahire'nin Nasır City bölgesinde ise Mursi'ye destek gösterileri devam ediyor. Hürriyet ve Adalet Partisi'nden (HAP) yapılan açıklamada, Mursi'ye destek gösterilerine 4 milyon kişinin katıldığı öne sürüldü. Muhalifler ile Baltacı diye tabir edilen suç gruplarının Müslüman Kardeşler'in genel merkezine saldırdığı ifade edildi. Mukattam bölgesindeki çatışmalarda yaralananlar olduğu, göstericilerin genel merkeze molotoflu saldırı düzenlediği kaydedildi. Mısır Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Ömer Amir, "Mursi'ye bir takım ön şartlar koşularak, tavizler vermesi bekleniyor. Yine Mursi'nin diyalog çağrıları şartlı olarak yerine getirilmeye çalışılıyor. Bu durum kabul edilemez" diye konuştu. "Cumhurbaşkanlığı sadece siyasi seçkinlere değil herkese diyalog kapısını sonuna kadar açtı" ifadesini kullanan Amir, "Mısır sokaklarına dökülen gençlerin haklarının tam olarak yerine getirilmemesi sebebiyle Cumhurbaşkanı birçok kez özrünü ifade etmişti" değerlendirmesinde bulundu.

ERKEN SEÇİM ÖNERİSİ REDDEDİLDİ

Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi, ülkenin ikinci bir devrime sahne olmayacağını vurgulayarak, muhalefetin erken seçim önerisini reddetti.
İngiliz Guardian gazetesine demeç veren Mursi, anayasadan düzenden sapılmasına kesinlikle müsamaha göstermeyeceğini, istifasının kendisinden sonra geleceklerin meşruluğunu yok edeceğini ve ülkeyi büyük bir kaosa sürükleyeceğini söyledi. Mursi, "Diyelim ki Anayasa’ya göre seçimle iş başına gelmiş cumhurbaşkanını değiştirdik. Bir sonraki cumhurbaşkanına da karşı çıkanlar olacak. Bir hafta ya da bir ay geçmeden yeni devlet başkanının da istifasını isteyecekler. İnsanlar, görüşlerini açıklayabilir, gösteri düzenleyebilir. Ancak anayasal meşruiyet, tartışma konusu yapılamaz. Şu aşamada en önemli şey, anayasanın uygulanmasıdır" dedi.

PARALARIN ESKİ REJİMİ TEKRAR GETİRMEK İÇİN KULLANIYORLAR


Özel medya kanallarının muhaliflerin gücünü abarttığına işaret eden Mursi, şiddet olaylarından hala eski Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek’e bağlı olan yetkilileri sorumlu tuttu. Medyanın ufak tefek olayları büyüterek sanki tüm Mısır şiddet olaylarına sahne oluyormuş gibi yansıttığını belirten Mursi, olayların "derin devlet ve eski rejimden geriye kalanlar tarafından koordine edildiğini" söyledi. Mübarek’e bağlı bazı kişilerin, Müslüman Kardeşler’deki yandaşlarına saldırmaları için parayla adam tutuklarını ifade eden Mursi, "Yolsuzluktan elde ettikleri paraları var. Ve bu parayı şimdiki rejimi yıkmak ve eski rejimi yeniden iktidara getirmek için kullanıyorlar. Parayı, saldırı düzenlemeleri için eşkıyalara dağıtıyorlar" diye konuştu. Bazı ülkelerin bu süreçte önemli rol oynadığına dikkati çeken Mursi, bu ülkelerin hangileri olduğunu ise açıklamadı.

HER DEVRİMİN DÜŞMANI VARDIR

"Her devrimin düşmanı vardır. Bazı çevreler de Mısır halkının demokrasi sürecini engellemeye çalışıyor. Bu kesinlikle kabul edilemez" diyen Mursi, kendisine önemli yetkiler tanıyan anayasa değişikliğinden pişmanlık duyduğunu da ilk kez dile getirdi. Mursi, muhaliflerin diktatörlük işareti olarak eleştirdiği değişikliği kısa bir süre sonra iptal etmişti. Mursi, parlamentonun halihazırda boş olan alt kanadına milletvekili seçimi tamamlandığında anayasal değişiklikleri ilk oturumda bizzat sunacağının sözünü verdi. Mısır’da müttefikleriyle laiklik yanlısı muhalifler arasında çıkan çatışmalarda en az 12 kişinin yaşamını yitirmesi, yüzlerce kişinin de yaralanmasının ardından Başbakan Hişam Kandil, İçişleri bakanı Muhammed İbrahim, Genelkurmay Başkanı General Abdülfettah el-Sisi ve diğer üst düzey yetkililerle toplantı üstüne toplantı yapan Mursi, göstericilerin önünde toplandığı El-İttihadiye Sarayı’nı terk ederek Mısır’ın son kralı Faruk’un doğduğu Kubbe Sarayı’na geçmişti. Mısır’da Cumhurbaşkanı Mursi karşıtı göstericilerin, başkent Kahire’nin Mukattam bölgesinde bulunan Müslüman Kardeşler Teşkilatı (İhvan) Genel Merkez binasına girdiği bildirildi.

NTVMSNBC



2

Haberin Devamı