Dünya Mısır'dan Türkiye'ye diplomatik 'darbe'

Mısır'dan Türkiye'ye diplomatik 'darbe'

Paylaş
Mısır'dan Türkiye'ye diplomatik 'darbe'

Mısır, Türkiye'nin Kahire Büyükelçisi Hüseyin Avni Botsalı'yı "istenmeyen kişi" (persona non grata) ilan etti. 'Türkiye'nin içişlerine müdahale etmesini' gerekçe gösteren Mısır, Ankara'yla diplomatik ilişkilerini de büyükelçi düzeyinden maslahatgüzar derecesine düşürdü. Türkiye de mütekabiliyet çerçevesinde Mısır'ın Ankara Büyükelçisi'ni istenmeyen adam ilan etti

Botsalı bu sabah Mısır Dışişleri Bakanlığı’nın Protokol Dairesi Genel Müdürlüğü tarafından çağrıldı ve kendisinin Mısır’ın içişlerine karıştığı gerekçesiyle “persona non grata” yani istenmeyen adam ilan edildiği bildirildi.

Haberin Devamı

Botsalı kısa süre önce biten bu görüşme sonrası Ankara’ya bilgi vererek, istenmeyen adam ilan edildiğini bildirdi ve Mısır’ın diplomatik ilişki seviyesini büyükelçi düzeyinden maslahatgüzar seviyesine indirdiğini iletti.

Dolayısıyla daha önce istişareler için Kahire’ye çağrılmış olan Mısır’ın Ankara Büyükelçisi Abdurrahman Selahaddinin’in de Türkiye’ye geri dönmesi söz konusu olmayacak. Dışişleri Bakanlığı’nın da bir değerlendirme yaparak mütekabiliyet çerçevesinde Mısır’ın Ankara Büyükelçisi’nin istenmeyen adam ilan etti.

Mısırdan Türkiyeye diplomatik darbe

Dışişleri Bakanlığı'nın konuya ilişkin açıklamasında şöyle denildi:

Mısır'ın, Türkiye'nin Kahire Kahire Büyükelçisi Hüseyin Avni Botsalı'yı istenmeyen adam ilan etmesi üzerine, Türkiye de aynı tepkiyi verdi. Mısır'ın Ankara Büyükelçisi Abderahman Salaheldin de, Türkiye tarafından persona non grata-istenmeyen adam ilan edildi. Dışişleri Bakanlığı'nın konuya ilişkin açıklamasında şöyle denildi: Türkiye'nin Kahire Büyükelçisi Hüseyin Avni Botsalı bugün Mısır Dışişleri Bakanlığı'na çağrılarak Mısır'ın Ankara'daki te ilan edildiği bildirilmiş, en geç 29 Kasım 2013 tarihi itibarıyla ülkeyi terk etmesi istenmiştir.

Haberin Devamı

Bu gelişme üzerine, uluslararası ilişkilerin temelini oluşturan mütekabiliyet ilkesi çerçevesinde, Mısır'ın ülkemizdeki geçici Maslahatgüzarı Dışişleri Bakanlığı'na çağrılarak ilişkilerimizin maslahatgüzar düzeyine indirildiği ve daha önce istişareler için ülkemizden ayrılmış bulunan Mısır'ın Ankara Büyükelçisi Abderahman Salaheldin'in "istenmeyen adam" ilan edildiği bildirilmiştir. Üzüntü duyduğumuz bu durumun tarih önündeki sorumluluğu, Mısır'da 3 Temmuz darbesinin olağanüstü şartlarında işbaşına gelen geçici yönetime aittir. Herhalükarda, Türk ve Mısır halkları arasında tarihten gelen köklü ilişkiler ve kardeşlik bağları her zaman ve her şartta baki kalacaktır. Dost ve kardeş Mısır'ın en kısa zamanda istikrar ve demokrasiye kavuşmasını ve akabinde, ülkelerimiz arasındaki ilişkilerin normale dönmesini temenni ediyoruz.

Mısırdan Türkiyeye diplomatik darbe

BİR HAFTA SÜRESİ VAR AMA...

Haberin Devamı

Botsalı, Mısır Dışişleri Bakanlığı’ndaki görüşmesinden çıktıktan sonra Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve Müsteşar Yardımcısı Ömer Önhon ile telefonda görüşerek kendisinin resmen istenmeyen adam ilan edildiğinin bildirildiğini aktardı.

Diplomasi teamüllerine göre, Botsalı’nın en erken 3 gün en geç bir hafta içinde Mısır’ı terk etmesi gerekiyor. Botsalı’nın da en geç üç gün içinde Türkiye’ye dönmesi bekleniyor.

Botsalı’nın Türkiye’ye dönmesi Kahire Büyükelçiliği’nin kapanacağı anlamına gelmiyor. Büyükelçilik’teki diğer personel normal çalışmalarını yürütüp bu ülkede yaşayan vatandaşlara hizmet vermeyi sürdürecek.

'İÇİŞLERİMİZE KARIŞMAYIN'

Türkiye’nin son dönemde Mısır’da yaşanan siyasi olaylarda aldığı tavrı protesto eden bir grup Mısırlı, geçtiğimiz günlerde Botsalı’nın Giza’daki konutu önünde gösteri düzenlemişti.

Göstericiler “Mısır halkı Türk büyükelçisinin gönderilmesini istiyor” ve “Türkiye’nin, Mısır’ın iç işlerine karışmasını istemiyoruz” yazılı pankartlarla eylem yapmıştı.