Gündem MİT raporunun kilit ismi öldürüldü

MİT raporunun kilit ismi öldürüldü

Paylaş
MİT raporunun kilit ismi öldürüldü

Birinci MİT raporunun kilit isimlerinden, emekli MİT mensubu Haluk Akter, esrarengiz bir cinayete kurban gitti

Turgut Özal’ın Başbakanlığı döneminde ortaya çıkan ve büyük çalkantılara neden olan birinci MİT raporunun kilit isimlerinden, emekli MİT mensubu Haluk Akter, Bodrum’da esrarengiz bir cinayete kurban gitti.

Akter’in yakın arkadaşı olan emekli MİT görevlisi Ferdi Tamer de, 1990 yılında İstanbul’da öldürülmüştü. Muğla’nın Bodrum ilçesinde meydana gelen olayda önce evinin banyosunda tabancayla intihar ettiği sanılan 63 yaşındaki Haluk Akter'in, yapılan otopsisinde başında üç kurşun deliğine rastlandı.

CİNAYET KESİNLEŞTİ

Olayın cinayet olduğu kesinleşirken, kurşunlardan ikisinin Akter’in ensesinden birinin de şakağından girdiği belirlendi.

Emekli olduktan sonra bir süre Söz Gazetesi ve Nokta Dergisinde gazetecilik yapıp, Bodrum Yalıkavak beldesine yerleşen ve yalnız yaşayan Akter, bir güvenlik şirketi de kurmuştu.

Haberin Devamı

Akter’in Bodrum’daki cenaze törenine 8 yıl önce boşandığı eşi Seyhun Güleç, İngiltere’de yaşayan kızı Aysim Akter, yakınları ve komşuları katıldı. Seyhun Güleç, eşinin 1977- 1990 yılları arasında MİT mensubu olarak görev yapıp, malulen emekli olduğunu belirterek, “Cizre’de önemli görevlerde bulunmuştu. Böyle bir ölümü haketmedi. Katiller, gözlerinin içine bakamadığı için kalleşçe ensesinden vurdu. Olay, detaylı şekilde araştırılmalı” dedi.

BİRİ SARIŞIN İKİ KADIN

Öte yandan Jandarma, emekli emniyet müdürü Akter’in eski eşi Güleç’in de aralarında bulunduğu 12 kişinin ifadelerine başvurdu. Akter’in olaydan bir gün önce evine birlikte geldiği, yakındaki bir marketin güvenlik kamerası görüntülerinden saptanan biri sarışın iki kadının arandığı bildirildi. Akter’in sahibi olduğu güvenlik şirketindeki A. adlı ortağının da arandığı öğrenildi. Olayla ilgili soruşturmanın çok yönlü sürdürüldüğü belirtildi. Bu arada Akter’in 1987’de Nokta dergisi ve Sözcü gazetesinde çalıştığı, 1987 yılında hazırlanan tartışılan MİT raporunda da adı geçtiği öğrenildi.

ÜNLÜ MİT RAPORU

1987 yılında ortaya çıkan MİT raporu, ‘’Polis-mafya-siyaset’’ ilişkilerini gündeme getirmiş,. MİT Arşiv-Sorgu Müdürü Ferdi Tamer ile MİT mensubu Haluk Akter’in de, o dönem raporla ilgili telefon konuşmaları medyaya yansıyınca, Başbakanlık Teftiş Kurulu geniş kapsamlı bir soruşturma yapmıştı.

Daha sonra raporu yazan MİT görevlisi Mehmet Eymür’ün yanı sıra, Hiram Abas ve Korkut Eken de görevden uzaklaştırılmış, rapora katkı verdiği öne sürülen Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık Daire Başkanı Atilla Aytek de, Türkiye’de kaçakçılık olaylarının en az görüldüğü il olan Eskişehir’e tayin edilmişti.

Ferdi Tamer ise, MİT’ten emekli olduktan sonra İstanbul Üsküdar’da önce bir manav ardından da tüpgaz bayii açmış,18 Aralık 1990 günü de dükkanında uğradığı saldırı sonucu öldürülmüştü.

Haberin Devamı

Hiram Abas da otomobilinde uğradığı silahlı saldırıda hayatını kaybetmişti.