Gündem MİT TIR'ları davasında flaş gelişme!

MİT TIR'ları davasında flaş gelişme!

Paylaş
MİT TIR'ları davasında flaş gelişme!

Yeni MİT TIR'ları iddianamasi hazırlandı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın iddianamesinde 55 şüpheli var.

MİT TIR'larının durdurulmasına ilişkin yeni iddianame mahkemeye gönderildi. Mahkemeye gönderilen iddianamede yer alan sanıklar arasında FETÖ'nün askeri personel imamı olanlar da bulunuyor.

Habertürk Haber Merkezi'nden Veli Sarıboğa'nın haberine göre; İddianamede, 55 kişi hakkında 3'er kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istendi. İddianamede, MİT TIR'larının durdurulması talimatının, FETÖ elebaşısı Fetullah Gülen tarafından FETÖ'nün "Kara Kuvvetleri Komutanlığı İmamı"na verildiği belirtildi.


"ULUSLARARASI OPERASYON"


İddianamede dikkat çeken detaylar arasında, sanık FETÖ imamlarından bazılarının 19 gün boyunca, sadece MİT TIR'larının durdurulması olayında kullanılmak üzere operasyonel hat kullandıkları ve bu hatlarla ABD elçilik ve konsolosluğu arandığının anlaşıldığı yer alıyor.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı İrfan Fidan, MİT TIR'ları olayı için "Bu uluslararası istihbarat örgütleriyle Türkiye'ye yapılmış bir uluslararası operasyondur" dedi.


11 SİVİL İMAM KENDİ ADLARINA KAYITLI OLMAYAN HATTI KULLANDI


55 şüpheli arasında yer alan 11 sivil imamın, 1 Ocak 2014 ile 19 Ocak 2014 tarihleri arasında kendi adlarına kayıtlı olmayan özel örgüt hattı kullandığı tespit edildi. Sivil İmam Bayram Andaç ile Muharrem Gözüküçük'ün MİT TIR'larının durdurulmasından hemen sonra ABD Büyükelçiği ile İstanbul Başkonsolosluğu'nu aradığı tespit edildi.

Başsavcı İrfan Fidan, geçen hafta ABD Büyükelçiliği'ne resmi yazı göndererek, sivil imamların ABD Büyükelçiliği ve İstanbul Başkonsolosluğu'nu hangi nedenle aradığını sorarak, konuşma içeriklerinin bildirilmesini istedi.


ARAMA DETAYLARI


MİT TIR'larının durdurulmasını organize eden sivil imam Bayram Andaç, eylemin hemen ardından 20 Ocak 2014 tarihinde saat 11:02'de ABD Büyükelçiliği'ni aradı, 48 saniye görüşme yaptı. Yine 15:21'de ABD Büyükelçiliği'ni arayarak 46 saniye görüşme yaptığı tespit edildi.

Son iddianame, FETÖ'nün MİT TIR'larını durdurma eylemi soruşturması kapsamındaki 5. iddianame oldu.


MİT TIRLARI OLAYI


MİT TIR'ları olayı, 1 Ocak 2014’te Hatay’da, 19 Ocak 2014’te Adana’da silah yüklü oldukları iddiasıyla durdurulan ve arama yapılmaya çalışılan tır olayıdır ve krize yol açmıştır. Bu kriz kapsamında Hatay’da durdurulan tırın aranmasına MİT görevlileri izin vermedi ve arama yapan savcının görev yeri değiştirildi. Adana’da durdurulan TIR'ların ise MİT’e ait olduğu Adana valiliği tarafından açıklandı.

'MİT TIR'ları nereye gidiyordu?' şeklinde birçok varsayım üretildi. Dönemin Başbakanı Ahmet Davutoğlu, Ankara mitinginde MİT TIR'ları ile yaptığı açıklamada o yardımların Bayırbucak Türkmenlerine gittiğini söyledi.

Cumhuriyet gazetesinde 29 Mayıs 2015’te ‘İşte Erdoğan’ın yok dediği silahlar’ başlığıyla sunulan bir haberde, 19 Ocak 2014’te Suriye’ye giderken Adana’da durdurulan TIR’larda yapılan aramada silah ve cephaneler bulunduğu belirtildi.

Haberde TIR’ların MİT’e ait olduğu ve silahların Suriye’deki cihatçılara ulaştırılmak üzere yola çıkarıldığı savunuluyor, kanıt olarak da savcılık dosyasından alındığı belirtilen görüntülere yer veriliyordu. Derhal yayın yasağı getirilen yasaklanan görüntülerde, ilaç kutularının altından çıkan havan topu mermileri ve diğer mühimmat görülüyordu.


ERDOĞAN TÜRKMENLERE GİTTİĞİNİ SÖYLEDİ


İki gün sonra Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan TIR’ların MİT’e ait olduğunu doğruladı ancak, bunların DAEŞ ve Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’a karşı savaşan Türkmen gruplara insani yardım götüren TIR’lar olduğunu belirtti.

Ardından Cumhuriyet Gazetesi'nden Dündar ve Gül hakkında ‘askeri ve siyasi casusluk’ suçlamasıyla dava açıldı.


BERBEROĞLU'NA 25 YIL HAPİS CEZASI


Dündar, ‘Tutuklandık’ isimli kitabında MİT TIR’larına ait görüntüleri kendisine 27 Mayıs 2015’te solcu bir vekilin getirdiğini yazmış, bunun üzerine telefon kayıtlarını incelemeye alan İstanbul Başsavcılığı Dündar’ın o gün Berberoğlu’yla görüştüğünü saptamıştı.

Berberoğlu,‘siyasal veya askeri casusluk’tan önce müebbet hapse çarptırıldı, ardından ceza 25 yıla indirildi. CHP’li vekil, tutuklanarak Maltepe Cezaevine’ne gönderildi.