Gündem MİT'çilerin yargılanmasına başlandı

MİT'çilerin yargılanmasına başlandı

Paylaş
MİT'çilerin yargılanmasına başlandı

Suriye'deki iç savaştan kaçıp Türkiye'ye sığınan Özgür Suriye Ordusu'nun kurucusu Albay Hüseyin Mustafa Hormoush ile binbaşı olarak bilinen beden eğitim öğretmeni Mustafa Kassoum'un 100 bin dolar karşılığında Suriyeli askerlere teslim edildiği iddiasıyla haklarında 3-37 yıl hapis istemiyle dava açılan 3'ü MİT mensubu, toplam 7 sanığın yargılamasına başlandı

29 Ağustos 2011’de 2 Suriyeli askerin kaçırılmasının ardından 10 Şubat 2012’de tutuklanıp haklarında ’cebir tehdit veya hile kullanarak kişiyi hürriyetinden yoksun kılma, devletin gizli kalması gereken bilgilerini siyasal veya askeri casusluk amacıyla temin etme, görevi kötüye kullanmak’ ile suçlanan tutuklu sanıklar eski MİT personeli Önder S. (46), işadamları Erdoğan Ayhan K. (51), Mete A. (33), onun yanında çalışan Mehmet N. (31) ve Yılmaz N. (32) ile daha sonradan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın soruşturma izni vermesiyle davaya dahil edilen ve görevlerinden alınan tutuksuz MİT’in Adana Eski Bölge Başkanı N.B. ve Hatay Bölge Eski Başkanı M.A.A., Özel Yetkili Ağır Ceza Mahkemesi yerine kurulan Bölge Ağır Ceza Mahkemesi’nde hakim karşısına çıktı.

Haberin Devamı

SUÇLAMALARI KABUL ETMEDİLER

İlk duruşmada savunma yapan sanıklar, haklarındaki suçlamaları kabul etmedi. Albay Hormoush ve Binbaşı Kassoum’u kaçırdıkları iddia edilen tutuklu sanıklardan Hatay Bölgesi’nde görevli iken MİT’ten ihraç edilen Önder S., yaşanan olayların o gün kendiliğinden hızlı şekilde geliştiğini söyledi.

Mahkemeye yazılı savunma da sunan Önder S., "Bana (Albay Hormoush) kendisini takip edenlerin olduğunu ve hayatının tehlikede olduğunu söyledi. Herhangi bir sıkıntı olmasını engellemek amacıyla ile davrandım. Bu kişiye karşı herhangi bir eylemde bulunmayı düşünseydim, çok daha rahat yapabilecek yer ve zamanlar vardı" dedi.

Olayların ortaya çıkmasının ardından hakkında idari soruşturma açılıp, işyerinde de mobbing uygulandığını ileri süren Önder S., "Doğrudan bu olaylar içerisinde bulunduğum iddiası ile idari herhangi bir soruşturma geçirmedim. Herhangi bir ceza almadım. Sadece idari düzenlemelere aykırılık iddiası ile bir takım cezalar aldım" diye konuştu.

Haberin Devamı

Diğer tutuklu sanıklar da haklarındaki suçlamaları kabul etmedi. Sanık Önder S.’yi de esnaf oldukları ve işleri gereği sık sık yurt dışına çıktıkları için tanıdıklarını söylediler.

Tutuksuz sanık Hatay Bölge Eski Başkanı M.A.A. da ifadesinde suçlamayı reddederek "Önder S. doğrudan Hatay Bölge Müdürlüğü’nün personeli değildi. Bölge Başkanlığı’na bağlı olarak çalışıyordu. Böyle durumlarda da ben dahil arkadaşlarımız, tercümanlık da yapan personellerin aracılığıyla doğrudan bağlantı kurmaktayız" dedi.

2 SANIK TAHLİYE OLDU

Mahkeme heyeti, tutuklu sanıklardan Mehmet N. ile Yılmaz N.’nin tahliyesine, eski MİT mensubu Önder S. ile iş adamları Erdoğan Ayhan K. ve Mete A.’nın tutukluluğunun devamına karar verdi. Mahkeme ayrıca, duruşmaya gelmeyen tutuksuz sanık N.B. hakkında iddianamede yazılı eylemler sebebiyle soruşturma izni verilip verilmediğinin tespiti için Başbakanlık’tan sorulmasına, kaçırıldıkları ileri sürülen Albay Hüseyin Mustafa Hormoush ile binbaşı olarak bilinen beden eğitimi öğretmeni Mustafa Kassoum’un halen nerede oldukları konusunda araştırma yapılmasına, dosyadaki gizli tanığın kimliğinin açıklanmayacak biçimde dinlenmesi konusunda teknik kurulum yapılmasına karar vererek duruşmayı erteledi.

Haberin Devamı

DHA