Gündem MİT'ten Emniyet'e sürpriz ziyaret

MİT'ten Emniyet'e sürpriz ziyaret

Paylaş
MİT'ten Emniyet'e sürpriz ziyaret

MİT'ten Emniyet'e sürpriz ziyaret

Terör örgütü PKK’nın referandum öncesinde yoğunlaştırdığı terör eylemlerine karşın hükümetin devlet kurumları arasında “ortak çalışma” çabaları sürerken, Ankara’da önceki gün akşam saatlerinde sürpriz bir ziyaret gerçekleştirildi.

Haberin Devamı

MİT (Milli İstihbarat Teşkilatı) Müsteşarı Hakan Fidan, önceki gün akşam saatlerinde Emniyet Genel Müdürü Oğuz Kağan Köksal ile birlikte Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Dairesi Başkanlığı’nı (İBD) ziyaret etti.Fidan ve Köksal, İBD’de bu göreve yeni atanan Daire Başkanı Ömer Altıparmak ve daire üst yönetimi tarafından kapıda karşılandı.

Hakan Fidan, MİT ile arasında birçok kitaba konu olan tarihsel çekişme bulunduğu belirtilen emniyet istihbaratını resmi olarak ziyaret eden ilk MİT Müsteşarı oldu.

Susurluk kazasıyla araları bozulmuştu

1980’den sonra iki kurum arasındaki istihbarat savaşları nedeniyle MİT ile gerek Emniyet Genel Müdürlüğü, gerekse Emniyet İstihbarat Dairesi arasında soğuk rüzgarlar esmişti. Özellikle dönemin başbakanı Turgut Özal’ın, polisin görev ve yetkilerini düzenleyen Polis Vazife ve Selahiyet Kanunu’na .(PVSK) eklettiği ek 7. maddeyle emniyet teşkilatına istihbarat yapma yetkisi vermesiyle iki kurumun arası açıldı.

Haberin Devamı

Aradaki soğukluk 1. ve 2. MİT raporlarıyla daha da büyüdü. Tansu Çiller’in başbakanlığı döneminde yeniden MİT’e Kontrterör Merkezi Başkanı olarak dönen Mehmet Eymür ile dönemin Emniyet Genel Müdürü Mehmet Ağar arasında Çiller’in isteğiyle “geçici” barış sağlandı, ancak devlet-mafya-siyaset ortaklığının ortaya çıktığı Susurluk kazası süreciyle yeniden soğukluk başgösterdi.

Yıllardır devam eden bu soğukluğun giderilmesi çerçevesinde Fidan’ın önceki günkü ziyaretinin “olumlu” olarak değerlendirildiği öğrenildi.