Gündem MMO: Afşin'deki olay bir maden kazasıdır

MMO: Afşin'deki olay bir maden kazasıdır

Paylaş
MMO: Afşin'deki olay bir maden kazasıdır

MMO: Afşin'deki olay bir maden kazasıdır

Maden Mühendisleri Odasından (MMO) yapılan açıklamada, Afşin’de bulunan Çöllolar kömür sahasında yaşanan olayın bir maden kazası olduğunun tartışılmaz bir gerçek olduğunu belirterek, "Bu boyuttaki bir maden kazasının her boyutuyla incelenmesi ve araştırılması her açıdan çok fazla önem taşımaktadır" denildi.

Haberin Devamı

MMO Yönetim Kurulu tarafından yapılan yazılı açıklamada, Elektrik Üretim Anonim Şirketine (EÜAŞ) ait olan ve özel sektöre 25 yıllığına işletilmek üzere verilen Kahramanmaraş’ın Afşin İlçesinde bulunan Çöllolar kömür sahasında, 6 ve 10 Şubat tarihlerinde iki kez şev kayması meydana geldiği, ilk olayda bir işçinin yaşamını yitirdiği, ikinci olayda ise toplam 10 kişinin kayan malzemenin altında kaldığı hatırlatıldı.

Oda yetkililerinin olay yerine giderek incelemelerde bulunduğu belirtilen açıklamada, meydana gelen şev kayması sonucu akan malzemenin yaklaşık 1,5 kilometrekare alana yayıldığı, yüksekliğinin ise takriben 35-40 metre arasında olduğu, şev kaymasının dairesel bir kayma şeklinde olduğu ve yaklaşık 50 milyon metreküp malzemenin açık ocak sahasını kapladığının görüldüğü kaydedildi. Açıklamada, "Kaza sonrası organizasyon ve koordinasyonda ciddi zaaflar olduğu gözlemlenmiş, bu durum yetkililere iletilmiştir" denildi.

Haberin Devamı

Olayın gerçek nedeninin, proje çalışması ve uygulama aşamalarının detaylı incelenmesi sonucu ortaya çıkacağı ifade edilen açıklamada, şu değerlendirmelere yer verildi:

"Ancak, insan eliyle yapılan bir çalışma sonucu oluşan bir maden kazası olduğu tartışılmaz bir gerçektir. Bu boyuttaki bir maden kazasının her yönüyle irdelenmesi ve araştırması her açıdan çok fazla önem taşımaktadır. Bunun yanı sıra ülkemizde halen devam etmekte olan açık işletme projelerindeki olası tüm riskler iş kazalarının önlenmesi açısından yeniden değerlendirilmelidir. Odamız yapılacak bu çalışmaları yakından takip edecektir."

Açıklamada, Türkiye’nin linyit rezervlerinin yaklaşık yüzde 46’sını oluşturan Elbistan Linyit Havzasında ekonomik olarak üretilebilecek yaklaşık 4,3 milyar tona yakın linyit bulunduğu belirtilirken, madenlerin kaynak kaybına neden olmadan rasyonel olarak değerlendirilmesi için havza madenciliği yapılması ve kamu madenciliğinden vazgeçilmemesi gerektiği kaydedildi.