Ekonomi Mobil modem kullanıcısı 1,5 milyona ulaştı

Mobil modem kullanıcısı 1,5 milyona ulaştı

Paylaş
Mobil modem kullanıcısı 1,5 milyona ulaştı

Avea Üst Yöneticisi (CEO) Erkan Akdemir, "Türkiye'deki cep telefonlarının yüzde 20'sinden fazlası akıllı telefon. Akıllı telefonların payı arttıkça, cepten internete girme ve 3G kullanımı daha da yükselecek" dedi.

Akdemir, bir program için geldiği Bursa’da, 3G teknolojisi kullanımının giderek yaygınlaştığını söyledi.

Haberin Devamı

Türkiye’deki data kullanımının 15-20 katlık artış gösterdiğini dile getiren Akdemir, yeni bir kullanım alanı olan 3G’nin giderek yaygınlaşmasındaki etkenin, iletişimde büyük imkanlar tanıması olduğunu anlattı.

Her geçen gün cep telefonlarından 3G kullanımı ve internete bağlanmanın arttığını belirten Akdemir, şöyle konuştu:
"Normal bilgisayardan ziyade insanlar, internete ve sosyal ağlara cep telefonundan bağlanıyor. Türkiye’deki cep telefonlarının yüzde 20’sinden fazlası akıllı telefon. Akıllı telefonların payı arttıkça, cepten internete girme ve 3G kullanımı daha da yükselecek. Aynı şekilde modemlerin kullanımı yaygınlaştı. 1,5 milyona yakın mobil modemle 3G kullanıcısı bulunuyor. Pazarın en hızlı büyüyen alanı. İnternete yeni bağlananların yüzde 50’sinden fazlası, mobil modemle bağlanıyor. Bu yüzden bu alan, önemli yatırım alanlarından birisi. Kullanımı, hızı artıyor, şirketin gelirleri içinde çok önemli yere tırmanıyor."

Haberin Devamı

Akdemir, bir yıl içinde firma olarak 3G’den elde ettikleri gelirin yüzde 150’den fazla olduğunu vurgulayarak, bunun, şu anda toplam gelirleri içinde düşük kaldığını ancak önümüzdeki dönemde artacağını bildirdi.

Avrupa ülkelerinde, 3G gelirinin toplam içinde yüzde 35-40 civarında olduğunu dile getiren Akdemir, "Mobil internet gelirleri yüksek. Cep telefonlarında akıllı telefonların yaygınlaşmasıyla Türkiye’de de artacak" diye konuştu.

-4G TEKNOLOJİSİ-

Akdemir, önümüzdeki 4-5 yıl içinde 4G’ye yönelik ciddi çalışmaların olmasını beklediklerini vurgulayarak, şunları kaydetti:
"Teknolojik altyapı hazırlığı anlamında biz geçen yıldan bu yana tüm saha testlerini, teknik hazırlıkları sistemimizde denedik. 4G’ye çok yakın teknoloji kullanıyoruz. Biz aslında 3,5’lara geldik, 4’lere çok yaklaştık. 4G’ye birden zıplama yerine evrimsel geçiş olmasını bekliyoruz. Kullandığımız sistemle biz şu anda 42 bit hızı destekliyoruz. 4G’de sözü edilen 100’ün üzerindeki hıza yakın. 42 bit hızlarını sahada test ettik. Uygun cihazı varsa herkes, 42 biti rahatlıkla kullanabilir. Bunu hızla tüm Türkiye’ye yaygınlaştırıyoruz. Bazı ülkelerde 4G sunulmaya başladı ancak cihaz tarafı henüz hazır değil. 4-5 yıl içinde Türkiye’de frekans tahsisleri belli olduktan sonra 4G yaygınlaşır."

Haberin Devamı

Zafer Akpınar - AA