Yaşam Mobil sigara bırakma polikiliniği açıldı

Mobil sigara bırakma polikiliniği açıldı

Paylaş
Mobil sigara bırakma polikiliniği açıldı

Van’ın Erciş İlçesi’nde belediye ile İlçe Sağlık Müdürlüğü tarafından "Mobil sigara bıraktırma polikliniği" açıldı.

Erciş Kaymakamlığı önünde sigara bırakma polikiliğinin açılışını yapan Kaymakam ve Belediye Başkan Vekili Vekili Mehmet Şirin Yaşar, sağlıklı bir toplum için sigaranın ve madde bağımlılığının mücadele edilmesi gereken en temel konulardan biri olduğunu söyledi.

KORKUNÇ RAKAMLAR

Kaymakam Yaşar, kendisini de 15 sene sigara içtiğini, 4 yıl önce bıraktığını ve artık kendisini genç hissetmeye başladığını belirterek,"Beni görenlerde öyle diyor. Sigarayla ilgili ortaya konulan rakamlarda korkunç boyutlarda. Bir kişinin sigaradan etkilenmesi de sadece o kişiyi bağlamıyor, ailesine ve çevresini de bağlıyor. Kanserle mücadeleye verdiğimiz parayı rakamsal olarak bilmiyorum. Ama korkunç rakamlar olduğunu düşünüyorum. Bu parayla Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerimizin bütün temel alt yapı sorunlarını çözebileceğimizi düşünüyorum. Bu polikilinikte küçücükte olsa bir farkındalık yaratabilirsek büyük mutululk yaşayacağız. "dedi.

İlçe Sağlık Müdür Vekili Ali Furkan Gümüş de sigaranın madde bağımlılığı ile mücadelenin en büyük safhasını oluşturduğunu söyledi.Furkan Gümüş, "Sigara vücutta çok hastalıklar ve hasarlar oluşturmaktadır. Bunlardan en önemlisi Koah(Kronik obstrüktif akciğer hastalığı olup, Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre ülkemizde görülen ölüm oranlarının yüzde 3’nü Koah hastaları oluşturmaktadır. Bu hastalığın oluşma nedeni de yüzde 90 olarak sigaradır. Dünyada yaklaşık 600 milyon kronik Koah hastası bulunuyor ve hastalığa yakalananlardan her yıl 2,7 milyonu ölüyor. Türkiye’de de yaklaşık 5 milyon Kaah hastası bulunuyor. Bu hastalardan 26 bin kişi her yıl hayatını kaybediyor. "dedi.

MÜCADELENİN PARÇASI OLACAĞIZ

Van’ın Erciş ilçesi’nde 2016 yılında 5 bin 637 kişiye Koah teşhisi konulduğunu da belirten Sağlık Müdürü Furkan Gümüş, " Madde bağımlılığının ilçemizde önüne geçmek amacıyla ilçe Kaymakamımız ve Belediye Başkan vekilimiz Mehmet Şirin Yaşar’ın başlatmış olduğu madde bağımlılığı ile mücadele programı kapsamında ilçe sağlık müdürlüğü ve toplum sağlığı merkezi olarak sık,sık sahada olarak, farkındalık programları düzenleyip bu mücadelenin bir parçası olacağız."dedi.
Sigara barakma polikiliğini açılışını ardından Kaymakam Yaşar, sigara içen kurum amirlerinin sigara paketlerini kırarak bu kötü alışkanlığa son vermelerini istedi.


Haberin Devamı