Pazar Postası Modada bilinçli tercih: Organik
Paylaş
Modada bilinçli tercih: Organik

Çevre ve sağlıklı yaşam bilinci organik beslenmeden organik giysiye kadar hayatımızı yeniden düzenliyor. Birçok kişi organik pazar ve marketlerin dışında yiyecek alışverişi yapmıyor. Geri dönüşümlü ve doğa dostu kumaşlarla yapılan koleksiyonlar artık ünlü markaların da vazgeçilmezi. Artık herkes kendini; kendine ve dünyaya karşı sorumlu hissediyor. Modern, eğitimli ve bilinçli kişiler artık bilinçli tercihler yapıyor...

Bu trendin dünyadaki önemli temsilcilerinden biri ünlü giyim markası H&M. Organik pamuk, çevreye en az düzeyde etki eden yenilenebilir malzeme olan ‘tencel’ ve geri dönüşümlü polyester gibi çevreye adapte olmuş doğa dostu materyallerden oluşan ‘Conscious Collection’u 66 parça kadın, 13 parça erkek, 17 parça çocuk kıyafetinden oluşuyor. Organik ve geri dönüşümlü malzemelerle hazırlanan koleksiyonda beyaz ve pudra renkler ağırlıkta. Çünkü boya ve diğer kimyasallar kullanılmıyor.

H&M zaten 2004’ten beri organik pamuk kullanıyor. Ama artık bu koleksiyonlar organik pamuktan da öteye taşıyor. Sadece organik pamuk değil, organik keten, organik yün de kullanılıyor. Koleksiyonda sadece gündüz kıyafetleri yok; gece de giyebileceğiniz kıyafetler bulmak mümkün. Ünlü yıldız Nathalie Portman’ın Oscar partisine bu koleksiyondan bir giysi ile katıldığını hatırlatalım.

Sertifikalı organik kumaşlar

Roman mağazalarında da ‘Organic by Roman’ koleksiyonu öne çıkıyor. Organic by Roman, Roman’ın 2010 yazında hayata geçirdiği çevre dostu markası. Sınırlı sayıda üretilen koleksiyonda, yalnızca sertifikalı organik kumaşlar kullanılıyor. Markanın misyonu, çevre bilincine sahip koleksiyonuyla, trendlerin ötesinde, bir yaşam biçimi sunmak. Natürel renklerin hakim olduğu dingin ve doğaya uyumlu Organic by Roman koleksiyonu, rafine parçalardan meydana geliyor.

Rahat formlar ve detaylar da organik markanın özgün kimliğini oluşturuyor. Organic by Roman’ın 2011 Sonbahar koleksiyonunda ise doğaya dost organik pamuktan esprili gömlekler; ipeksi dokunuşunun yanı sıra bambudan üretilmiş, değişik kalıplı elbiseler ve pantolonlar var. Koleksiyona; bej, camel, antrasit, lacivert ve siyah renkler hakim. Roman’ın bu koleksiyonu, stilinden ödün vermeyen ama rahatlığı da bir o kadar ön planda tutan, kendi sağlığına, çevreye duyarlı ve tüm bu yaşam görüşünü yansıtanı giymek isteyenler için.

Organik denim



Dünyada organik denim hareketinin öncülerinden biri olan Mavi, çevreye ve insan sağlığına duyarlılığının bir yansıması olarak, ilk kez 2006 yılında müşterilerine yüzde 100 organik Ege pamuğuyla üretilmiş blue jean’lerden oluşan Mavi Organik Koleksiyonu’nu sundu. 2007’de, tişört ve sweatshirt’lerin yer aldığı üst giyim grupları; 2008’de ise organik yoga grubu ürünler eklendi. Mavi’nin organik malzemeyle modayı birleştirdiği Mavi Organik Koleksiyonu, sadece ekolojik yaşama önem verenler tarafından değil, moda ve trendleri yakından takip edenler için de cezbedici oldu.

Mavi’nin 2011’de satışa sunulan organik ürünleri arasında; 1-10 yaş grubu çocuklar için özel olarak hazırlanan, yüzde 100 organik pamukla üretilen ‘Küçük İstanbul’ tişörtleri yer alıyor. Organik koleksiyonlara sahip birçok ünlü marka var: Koton, Atalar, Marks&Spencer gibi. Marks&Spencer’da organik iç çamaşırı, Atalar’ın koleksiyonunda da organik gömlek, şort ve elbiseler bulabilirsiniz. Özellikle doğal kumaştan yapılan safari gömlekler koleksiyonun öne çıkan parçalarından. C&A koleksiyonunda da organik malzemelerden yapılmış ince hırkalar, tişörtler, etekler ve şortlar var.

Yeni trend organik takı

Şimdi organik takılar da gözde. Takı tasarımcısı Rüveyde Okumuş, bunun öncülüğünü yapan isimlerden. Organik gümüş takılar tasarlamasının nedenini şöyle açıklıyor: Altın ve gümüşün natürel halini çok seviyorum. Bu natürelliği takılarımı kullananlara da hissettirmek istiyorum. Natürel malzeme ile sade ve basit parçalar tasarlıyorum.

Organik gümüş Türkiye’de pek bilinmiyor; ne olduğunu açıklayalım: Tuz, soda gibi doğal malzelemelerle temizleme ve parlatma işlemleri yapılan, tamamen elde üretilen gümüş. Kimyasal cila, rodaj gibi işlemlerden geçmiyor. Rüveyde Okumuş, gümüşün doğal haliyle basit ama şık takılar tasarlıyor. Tasarımları Nişantaşı’nda Kırmızı’da satılıyor. Rüveyde Okumuş, sadece takı değil organik bez çantalar da tasarlıyor. Doğal malzemeden yapılan, gabardin, Amerikan bezi ve branda gibi kumaşlardan üretilen çantalar ‘Tate bag by Rüveyde’ markasıyla satılıyor.

Çevre ve insan dostu bambu...



* Kimyasal tarım ilacı ya da gübreye gerek olmadan yetişen bambu yüzde 100 doğal ve organiktir. Doğada çok hızlı yetişen ve yenilenen bir bitki olduğundan çevreye saygılıdır.
* Yetişirken hiçbir zararlı kimyasal madde kullanılmadığı için cildinize zarar vermediği gibi bakteri üremesini de engeller, anti alerjiktir.
*Tüm kumaşlardan daha rahat ve hafiftir. Üzerinizde kıyafet olduğunu bile hissetmezsiniz. Özellikle seyahatlerde, yolculukta çok rahat edersiniz.
* Liflerden üretilen kumaş nefes aldığı için cildiniz de nefes alır.
* Çok yumuşaktır.
* Vücut ısınızı dengeler, vücut neminizi içinde hapsetmeden dışarı atar.
* Akıcı bir kumaştır, çok şık görünür.
* Defalarca yıkasanız da renk hep aynı kalır.

Pamuğun sağlıklısı

* Böcek ilacı, kimyasal gübre gibi toksik maddeler kullanılmadan üretilir.
* Doğaldır, cildinize zarar vermez.
* Normal pamuk üretiminde, yıkama ile yok olmayan ve cildimiz tarafından emilen zararlı kanserojen kimyasallar kullanılmaktadır. Bu tip kimyasallar vücuda ter ya da tükürük yoluyla geçerek, cilt rahatsızlıklarına, alerjiye ve tedavisi olmayan rahatsızlıklara sebep olur. Organik pamuk ise bu kimyasallar kullanılmadan yetiştirildiği için zarar vermez.
*Organik pamuk yetişirken kullanılan toprak ve su kaynaklarına kimyasal geçirmez, havayı kirletmez, doğa, insan ve hayvanların sağlığını korur.

( 12.06.2011 tarihli Pazar Postası'ndan alınmıştır. )

3

Haberin Devamı