Magazin Modern Türkiye 'Kıvanç'la sunar

Modern Türkiye 'Kıvanç'la sunar

Paylaş
Modern Türkiye 'Kıvanç'la sunar

İş ve yaşam tarzı dergisi Monocle, son sayısında Arap kadınların ilgisiyle hızla gelişen pembe dizi turizmine yer verdi. Monocle'a göre Türkiye'nin son yıllarda Arap dünyasına politik yakınlığı, turizm patlamasının etkenlerinden biri

Son bir senede Türkiye’ye gelen Arap turist sayısı yüzde 50 arttı. Türkiye’ye ‘dizi turistleri’ getiren Heysem Turizm’in yöneticisi Ayman Maslamani, bunda Filistin-İsrail çatışmasında Türkiye’nin Filistin’den yana aldığı tavrın etkili olduğunu söylüyor. Arap Yarımadası’ndaki 22 ülkede Türk dizileri gösteriliyor. ‘Gümüş’ geçen sene 85 milyon Arap tarafından izlendi. ‘Asi’, ‘Ihlamurlar Altında’, ‘Kurtlar Vadisi’ en popüler diziler.

Haberin Devamı

Konuyla ilgili telefonda görüştüğümüz Kuveytli Teba Aşkanani, 10 yıldır Türkiye’ye gelip gidiyor. Bu ay ‘Gümüş’ün çekildiği Abud Efendi Yalısı’nı tekrar ziyaret edecek. Teba, geliş gidişlerinde Türkçe öğrenmiş. ‘Gümüş’ (oradaki adıyla Noor) ve ‘Asi’yi kaçırmadan izliyor. Kıvanç Tatlıtuğ’un canlandırdığı Mehmet’in adını (onlara göre Muhammed) duyunca çığlık atıyor. “Ona aşığım!” diyor defalarca. Arap dünyasındaki Türk dizisi furyasını ilk başlatan ‘Ihlamurlar Altında’dan tanıdığı Tuba Büyüküstün’ün dizisi ‘Asi’ye bayılıyor. “Ağlaması, gülüşü, konuşması o kadar doğal ki!” diye anlatıyor heyecanla. Türk dizilerinin Arap ülkelerinde gösterime başladığı 2007 yılı sonunda gezi talepleri almaya başlayan turizmci Cem Polatoğlu, o günden beri Teba gibi heyecanlı hayranları gezdiriyor. Kış aylarında sayıları 300-500 arasında değişen turistler, hayalini kurdukları hayatın yaşandığı yerleri geziyor.

Erkekler esas oğlanı kıskanıyor

Haberin Devamı

‘Gümüş’ün çekildiği Abud Efendi Yalısı’na giriş 50 dolar. Turistler içeride Mehmet’in uzandığı yatağa dokunuyor, perdeleri okşuyor; masal dünyasından evine bir anı götürmek için her ayrıntıyı fotoğraflıyor. Tur, dizi karakterlerinin yemek yediği mekanlarda, Mehmet’le Gümüş’ün el ele gezdiği parklarda sürüyor. Dizileri uydudan izleyenler, Türkçe orijinalini takip ettiği için dili öğrenmiş, derdini anlatacak kadar konuşabiliyor. İstanbul dizi turlarından birine katılan Muznah Awnad da bir ‘Gümüş’ hayranı. Eşiyle Türkiye’ye gelmesine rağmen, erkeklerin Arap kadınlarının dizi sevdasından hoşlanmadığını anlatıyor. “Dizideki erkekler çok kibar. Arap erkekleri öyle değil. Bazı erkekler kadınlara kaba davranıyor. Doğal olarak, dizi karakterlerini sevmemizden hoşlanmıyorlar, çünkü eşleri dizideki karakterlerle karşılaştırma yapıyor” diyor. Teba Aşkanani ise, özellikle aşk hikayesinden etkilendiğini söylüyor. “Çok derin, kalbe dokunan aşk hikayeleri var” diyor iç geçirerek.

‘One minute’ etkisi

Monocle’a göre, Türk dizilerinin seks, alkol ve bağımsız kadını ele alışı Arap kadınları için heyecan verici. Hem kendilerine ait Müslüman kültürün içinde kişiselleştirebilecekleri bir hayat tarzını izliyorlar, hem de idealize bir hayalin peşinden sürükleniyorlar. İstanbul turlarından birine katılan Muhammed Sada ise, Türkiye’nin Arap dünyasına yaklaşmasının turistik ilgiyi artırdığını düşünüyor.”Artık Türk hükümetinden çok daha fazla destek aldığımızı düşünüyoruz” diyor. Özellikle Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın “One minute” çıkışı, Arap dünyasının Türkiye’ye sempatisini artırmış.

Haberin Devamı

Ticaret alanında da AKP iktidarından bu yana altı kat artış yaşandı. ‘Gümüş’ün çekildiği yalıdan sonra turistlerin ikinci adresi Cevahir Alışveriş Merkezi. Tuba Büyüküstün ya da Songül Öden’in tarzını kopyalamak için akın akın şık mağazaları dolduruyorlar. Tur kapsamında dizi setlerine de ziyaretler düzenleniyor. Cem Polatoğlu, “Kıvanç Tatlıtuğ’un Sarıyer’deki dizi setinde imza almak için dört saat bekledik” diye anlatıyor. Polatoğlu’nun yönettiği Baraccuda Tur’un dizi programı paket fiyatı 300-500 dolar arası değişiyor.

Bizim de Atatürk’ümüz olana kadar

Haberin Devamı

Araplar atalarının yaşadığı topraklara şimdi, hayalini kurdukları özgürlüğü koklamak için geliyor. Osmanlı İmparatorluğu’nun yıkılmasından sonra hızla modernleşen Türkiye, bugün Arap Yarımadası’na ‘açık bir toplum’ umudu veriyor. Ürdün’de yaşayan Filistinli yazar Yazan Abderrahman, Türk dizilerinin umutla bağlantısını şu sözlerle anlatıyor: “Arapların henüz yapamadığı şekilde duygularını ifade eden, hayat hakkında Arapların konuşamadığı gibi konuşabilen, aynı fiziksel özelliklere, tarihe, geleneklere sahip insanları görüyorum. Türkiye’nin güzelliği, Türklerin kendine saygısı, iyimserliği, bizi daha iyi bir hayatı görmeye zorluyor. Daha derin bir boyutta ise, Türkiye’den modernizm ve tolerans mesajı yayılıyor. Bu kolektif Arap bilincini etkiliyor ve etkilemeye de devam edecek. Bir gün bizim de bir Atatürk’ümüz olana kadar...”


Barracuda Tur’un dizi turu programı

1.Gün

Havaalanında karşılama, otele yerleşme, daha sonra esas oğlanın esas kızı götürdüğü restaurantlardan birinde akşam yemeği. Geceleme otelde.

Haberin Devamı

2. Gün

Kısa ve panoramik şehir turunun ardından dizide görülen açılardan İstanbul’un seyri, dizinin geçtiği ev, köşk, kafe ve mekanların ziyareti. Dizi devam ediyorsa veya esas oğlan başka bir dizi çekiyorsa set ziyareti-imza ve fotoğraf.

3. Gün

Genelde esas kızın giydiği kıyafetler ve takıları satan mekanlara ve alışveriş merkezlerine ziyaret.

4. Gün

Sabah kahvaltısının ardından havaalanına transfer.

MİLLİYET