Kültür - Sanat Moliere’in klasik eseri 'Cimri' Çevre Tiyatrosu’nda o kadar da klasik durmuyor!
Paylaş
Moliere’in klasik eseri 'Cimri' Çevre Tiyatrosu’nda o kadar da klasik durmuyor!

Çok uzun zaman önce Semaver Kumpanya’nın ilk kurulduğu zamanlarda herkesin aklından geçmişti “Cimri” oynamak. Ancak zamanı olmadığına karar verdiler. 2016 sezonunda Tansu Biçer tiyatroyu ve Kumpanya’yı özledğine karar verdi. Tekrar Çevre Tiyatrosu’na döndü ancak bu defa oynamak için değil.

Dünyadaki insanların en az insan olanı; yeryüzündeki canlıların en katı yüreklisi, pintilerin en pintisidir. Onun sevmesinden kuru, onun okşamasından kısır bir şey olamaz. Vermek öylesine zoruna gider ki, selam bile vermez kimseye, onu bile alır; yalnız alır..." Böyle betimliyor onu tanıyanlar Cimri'yi... Kimdir bu Cimri? Gerçekten de dedikleri kadar acımasız, katı yürekli, pinti ve kötü müdür? İnsan doğuştan mı böyle olur? Sadece yazılmış bir karakter midir Cimri? Etrafımızda var mıdır böyleleri? Nasıl bir şey olurdu böylesi bir insanla yaşamak?

Tüm bu soruları sorarak başlıyor Semaver’in Cimri provaları. “Cimri” karakterini yenmek için yapılan her şeyin onu daha çok güçlendiğini görüyorlar. “Cimri”nin tutuğunun para olmadığı diyalog olduğunu görüyorlar. Ev halkının da bundan yararlandığını, tek suçlunun “Harpagon” olmadığını görüyorlar.

Kumpanya hikayeyi anlatırken kimseyi yargılamak istemiyor tüm haklılıkları görmek ve göstermek istiyorlar. Olayları kişiler üzerinden değil tüm evin işleyişi üzerinden izletiyorlar. Hem oyunun yazıldığı tarihe bakıp hem de buradan o tarihe bakıyoruz.

Tansu Biçer’in yönetmenliğini yaptığı Sabahattin Eyüboğlu’nun çevirdiği “Cimri” oyununun dramaturgu Bilgesu Kasapoğlu, yönetmen yardımcısı Volkan M. Sarıöz ve Selin Nazlı Ustaoğlu. Işık tasarımını Utku İnan uygulamasını Mustafa Karakoyun’un yaptığı oyunun dekor tasarımını yönetmen Tansu Biçer üstlenirken uygulamasını Zeki İlyas Kızılışık, İsmail Hazır ve Sema Öztaş yapıyor. Kostüm Bade Yavuz kostümlerin uygulamasında ise Ayşenur Arslanoğlu yer alıyor. Müziklerini Okan Kaya ve Ömer Öztüyen’in uygulamasını Sibel Altan’ın yaptığ Cimri’nin oyuncuları Ezgi Ulusoy, Gözde Şencan, Hakan Atalay, İbrahim Barulay, Murat Kılıç, Mustafa Kırantepe, Rojhat Özsoy, Saniye Samra, Selen Şenay, Serrkan Keskin, Sezin Bozacı, Uğur Senkeri.

Semaver Kumpanya’nın diliyle tekrar bir klasik izleyeceğiniz Moliere’in Cimri’si 2.sezonuyla Çevre Tiyatrosu’nda!

Haberin Devamı