Dünya Morales açık farkla seçimi kazandı

Morales açık farkla seçimi kazandı

Paylaş
Morales açık farkla seçimi kazandı

Morales açık farkla seçimi kazandı

Bolivya’da dün yapılan devlet başkanlığı seçimi sırasında yapılan sandık çıkış anketlerine göre, ülkenin ilk Kızılderili kökenli devlet başkanı olan Evo Morales, seçimi açık farkla kazandı.

Haberin Devamı

Anketlere göre, ülkedeki "Aymara" adlı yerli halkın sözcüsü konumundaki 50 yaşındaki sosyalist Morales, oyların yaklaşık yüzde 61’inden fazlasını alırken en yakın rakibiyle arasındaki fark da yüzde 35’i buldu.

Seçimlerin sona ermesinden sonra Devlet Başkanlığı sarayı çevresinde toplanan yüzlerce Morales taraftarı, gece boyunca bayrak ve flamalarla gösteri düzenleyerek "Tekrar Evo" diye slogan attı.

Sandık çıkış anketlerine göre, devlet başkanlığı seçimiyle aynı gün yapılan genel seçimlerinde de Morales’in partisi kongrenin çoğunu, yaklaşık 3’te 2’sini kazandı.

Her iki seçimle ilgili ilk resmi sonuçların TSİ 07.00’dan sonra açıklanması bekleniyor.

MORALES: "ÜLKENİN DÖNÜŞÜMÜNÜ HIZLANDIRACAĞIM"

Devlet başkanı seçimini açık farkla yeniden kazanan Evo Morales, Bolivya’nın başkenti La Paz’daki Başkanlık Sarayının balkonundan halka hitap ederken, "Bolivya halkı yine tarih yazdı" dedi.

Haberin Devamı

Başkanlık Sarayının önündeki meydanda toplanarak kendisine tezahürat yapan ve dans eden 3 binden fazla Bolivyalının izlediği Morales, "Partimin üçte ikisinden fazlasını kazandığı milletvekilliği ve senatörlük sayısı, beni ülkenin dönüşün sürecini hızlandırmaya mecbur ediyor" diye konuştu.

Devlet başkanı seçimiyle aynı gün yapılan genel seçimlerinde de Morales’in Sosyalizm Hareketi (MAS) adlı partisi, yaklaşık üçte ikilik çoğunluk kazandı.

Son duruma göre yüzde 62 civarında oy alan Morales, yüzde 24 civarında oy alan önde gelen sağcı rakibi, 55 yaşındaki eski vali Manfred Reyes Villa ve yaklaşık yüzde 10 oy alan diğer sağcı rakibi, iş adamı ve eski bakan Samuel Doria Medina’nın önünde bulunuyor.
Seçimleri izleyen Avrupa Birliğinin (AB) gözlemcileri, seçimlerin 2007-2008 yıllarına göre son derece sakin geçtiğini belirti.

Yerli Kızılderili soyundan gelen, Latin Amerika’daki radikal solun önde gelen isimlerinden olan ve ilk kez 2005 yılında devlet başkanlığına seçilen 50 yaşındaki Morales, devletin sosyal ve ekonomik programların uygulanmasındaki rolünü artırmayı amaçlıyor.
Morales, seçimlerde Aymara kökenlilerin yanı sıra Quechua ve diğer yerli kökenlilerin desteğini aldı.

Haberin Devamı

Morales, Bolivya’nın yerli kökenlilerin de diğer Avrupalı göçmenler kadar ülkenin ekonomik imkanlarından faydalanma hakkı bulunduğunu belirtiyor ve politikasını bu temel fikir üzerine inşa ediyor.
Liberal ekonomi karşıtı olarak bilinen eski sendika lideri Morales’in ekonomi politikaları Uluslararası Para Fonundan (IMF) övgü almış, IMF, Morales’in makro ekonomik politikasını "akılcı" olarak nitelemişti.

AA