Dünya Moskova'yı 'kara dullar' mı vurdu?

Moskova'yı 'kara dullar' mı vurdu?

Paylaş
Moskova'yı 'kara dullar' mı vurdu?

Moskova'da iki metro istasyonunda kendilerini havaya uçuran iki kadın canlı bomba onlarca kişiyi öldürdü

Rusya'nın başkenti Moskova'nın merkezindeki dün sabah saatlerinde iki ayrı metro istasyonunda 20 dakika arayla iki patlama meydana geldi. İntihar saldırısında ölü sayısının 38’e yükseldiği, yaralı sayısının 103 olduğu bildirildi.

Rusya Acil Durumlar Bakanı Sergei Shoigu, patlamalarda 64 kişinin de yaralandığını açıkladı. Ölenlerin, tren vagonlarının içinde bulunanlar ve platformda tren bekleyenlerden oluştuğu ifade ediliyor.

Haberin Devamı

Kanlı saldırının sorumluluğunu henüz üstlenen olmazken, Moskova Belediye Başkanı, yaptığı açıklamada, her iki patlamanın da kadın canlı bombalar tarafından gerçekleştirildiğini söyledi.

Rusya'nın başkenti Moskova'da eski KGB'nin merkezinin yakınındaki Lubyanka metrosundaki patlamanın ardından kent merkezindeki Park Kultury metrosunda bir patlama daha meydana gelmesi üzerine çeşitli önlemler alındı. Rus haber ajansı RİA Novosti, patlamanın ardından Park Kultury ve Komsomoslskaya metro hattının kapatıldığını belirtti.

Moskova, İstanbul'dan 1 saat ileride. Yani patlamalar, tam da Moskovalıların işe gitmek için metroyu yoğun olarak kullandığı saat 08.00 sularında meydana geldi.

KARA DULLAR MI?

Rusya’nın iç istihbarat servisi başkanı Aleksandır Bortnikov, Moskova’da Lubyanka ve Park Kulturiy metrolarına saldırıda bulunan intihar eylemcilerinin kadın olduğunu söyledi. Bortnikov, saldırıları Kuzey Kafkasya’daki terörist örgütlerin düzenlediğini sandıklarını belirterek, “Çünkü iki saldırıda da intihar eylemcisi olduğu sanılan iki kadın cesedi bulundu ve bu kadınlar da Kuzey Kafkasya görünümlü” diye konuştu. Canlı bomba kadınların, “Karadul” diye bilinen, Rus birlikleriyle çatışmalarda ölen Çeçen militanların eşleri oldukları sanılıyor. Canlı bomba kadınlara iki kişinin eşlik ettiği istihbaratı alan güvenlik güçleri, bu iki şüphelinin peşine düştü.

Haberin Devamı

Saldırıyı şu ana kadar kimse üstlenmedi, ancak ilk şüpheler Doku Umarov liderliğindeki Çeçen ayrılıkçılara yoğunlaştırılmış durumda. Nitekim, Umarov Kavkazcenter internet sitesine verdiği demeçte, “Kan bundan sonra sadece bizim şehirlerimiz ve kasabalarımızla sınırlı olmayacak, Savaş onların kentlerine de geliyor” ifadesini kullanmıştı. Saldırının yapıldığı Lubyanka ve Park Kulturiy metroları civarında uzaktan telefonla patlatılabilecek bombalar bulunacağı ihtimaliyle, GSM operatörlerinin bu bölgedeki sinyalleri kesildi.