Ekonomi 'Motorin fiyatı benzini geçecek'

'Motorin fiyatı benzini geçecek'

Paylaş
'Motorin fiyatı benzini geçecek'

Motorin ve benzin arasındaki makas daralırken ilginç bir iddia ortaya atıldı

Benzine göre daha ucuz olan motorin fiyatlarının birkaç yıl içinde benzini geçeceği öne sürüldü. Akdeniz Ülkeleri Enerji Şirketleri Birliği (OME) Hidrokarbon Bölümü Direktörü Sohbet Karbuz, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) personeline 'Enerji Piyasaları ve Jeopolitiğinde Değişen Trendler ve Türkiye'nin Enerji Geleceği' konulu bir seminer verdi. EPDK konferans salonunda gerçekleştirilen seminere EPDK Başkanı Hasan Köktaş ile yönetim kurulu üyeleri de katıldı.

Haberin Devamı

Enerji konusunda yakında Avrupa'yı vuracak önemli depremlerden birinin benzin ve dizel olacağını belirten Karbuz, Avrupa ve Akdeniz ülkelerinde dizel açığı olacağını ve söz konusu ülkelerin bunu nereden ithal edeceklerini bilemeyeceklerini söyledi.

Avrupa ve Akdeniz ülkelerinde rafineri sektörünün yoğun bakımda olduğunu, bu bölgedeki ülkelerde doğru düzgün rafineri yatırımı bulunmadığını ve rafinerilerde benzin üretiminin fazla, dizel üretimin ise yetersiz kaldığını ifade eden Karbuz, "Birkaç sene içerisinde dizel fiyatlarının benzin fiyatlarından daha yüksek olacağını tahmin ediyorum" dedi.

Son 5 yıldır petrol fiyatlarını arz-talep dengesinin belirlemediğine işaret eden Karbuz, şunları söyledi: "Dünya petrol üretimi 89 milyon varil/gün, bu da tarihi bir zirve. Üretim fazla, stoklar ağzına kadar dolu, fakat petrol fiyatları rekor kırıyor. Petrol fiyatlarıyla bazı entrikalar arasında korelasyonlar bulunuyor. Sıcak parayı kim takip ediyorsa petrol fiyatlarının nereye gideceğini az-çok tahmin edebiliyor. Sanal piyasada işlem gören petrol kâğıdı, üretimden yaklaşık 20 kat fazla."

Petrol fiyatlarının 3 haneli rakamlarda kalacağını savunan Karbuz, "Petrol fiyatları düşmeyecek, 3 haneli hayata alışacağız. Ciddi bir ekonomik bunalım olmazsa düşse düşse 100 dolara düşer." diye konuştu.

Haberin Devamı

AA