Ekonomi Motorin tüketimi kaçağın göstergesi

Motorin tüketimi kaçağın göstergesi

Paylaş
Motorin tüketimi kaçağın göstergesi

Petrol Ofisi İcra Başkanı Melih Türker, “Bu yılın ilk üç ayında çift haneli büyüme olacak deniyor. Buna rağmen motorin tüketimi yüzde 1.5 artıyorsa, kaçak inanılmaz artmış demektir” dedi

İNANILMAZ BOYUTA ULAŞTI

Haberin Devamı

Petrol Ofisi (PO) İcra Kurulu Başkanı Melih Türker, 2010 yılının ilk üç ayında ekonomide çift haneli büyümeden söz edildiğini belirterek, “Motorin tüketimi büyümeyle hep paralel artmıştır. Hatta 1 puan üzerinde büyümüştür. Bu yılın ilk üç ayında çift haneli büyüme olacaksa ve buna rağmen motorin tüketimi sadece yüzde 1.5 artıyorsa, kaçak inanılmaz boyutlara çıkmış demektir” diye konuştu.

10 NUMARA BÜYÜK ZARAR

Vergi artışlarıyla akaryakıtta kayıp kaçağın ciddi şekilde arttığını söyleyen Türker, motorine 10 numara yağ katılmasıyla büyük bir vergi kaçağı oluştuğunu belirtti. Türker, buna bir de Suriye ve Gürcistan’dan giren kaçak akaryakıt eklendiğinde kaybın 1.5 milyar liraya çıktığını belirtti. Kaçaktaki en etkili yöntemin 10 numara yağ olduğunu ifade eden Melih Türker şöyle konuştu:

Haberin Devamı

MALİYE VERGİYİ ARTIRMALI

“Türkiye’de madeni yağ tüketimi 400 bin ton. Bunun yüzde 90’ının ana maddesi 10 numara baz yağdır. Madeni yağ üretimi için 360 bin ton baz yağ gerekli. İthal edilen baz yağ ise 700-800 bin ton. Motorin pazarındaki büyüme ise yüzde 7-8 olmalı. 700-800 bin ton fazla motorin tüketilmeli. Ancak onun boşluğunu 10 numara yağ dolduruyor. Bunu önlemek için Maliye’den vergiyi artırmasını istedik” dedi.

1 LİRA FARK CAZİP GELİYOR

PO Genel Müdür Yardımcısı Ertan Çakır da 10 numara yağ ile nasıl vergi kaçırıldığını şöyle anlattı: “Motorinde Özel Tüketim Vergisi 1.45 TL. 10 numara yağ 30 kuruş. Arada 1.15 lira fark var. Kırsal motorin 2.95 TL’den satılıyor. İçine yüzde 20 motorin katılan yağın litresi 1.95 lira. Her bir litre için 1 TL’lik fiyat farkı var. Bu fiyat farkı kapanmadan 10 numara yağ sorununu çözemezsiniz.”