Ekonomi Motorin tüketimi yüzde 13 arttı!

Motorin tüketimi yüzde 13 arttı!

Paylaş
Motorin tüketimi yüzde 13 arttı!

Ocak ve Şubat aylarında toplam motorin tüketimi geçen yıla göre yüzde 12.6 oranında artarak 2 milyon 187 bin metreküpe ulaştı

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Hasan Köktaş, bu yıl Ocak ve Şubat aylarında toplam motorin tüketiminin geçen yıla göre 12.6 oranında artarak 2 milyon 187 bin metreküp olarak gerçekleştiğini, aynı dönemde LPG satışlarının da yüzde 5 oranında arttığını belirtti.

Haberin Devamı

TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi'nde kapılarını açan Petroleum İstanbul 2011 Fuarı kapsamında düzenlenen ''Türkiye Akaryakıt ve LPG Piyasaları'' konulu konferansta konuşan Köktaş, dünya petrol piyasalarındaki fiyat oluşumlarına bağlı olarak satış rakamlarının belli oranda etkilense de 2010 yılı ile bir önceki yıl karşılaştırıldığında satışlar, cirolar ve vergiler gibi kalemlerde gelişme eğiliminin sürdüğünü söyledi.

Kurum tarafından hazırlanan ve sektör için referans niteliği taşıyan 2010 Yılı Petrol Piyasası Raporu'nun fuar kapsamında yarın kamuoyuna açıklanacağını belirten Köktaş, bu yıl Ocak ve Şubat aylarında toplam motorin tüketiminin geçen yıla göre 12,6 oranında artarak 2 milyon 187 bin metreküp olarak gerçekleştiğini, aynı dönemde LPG satışlarının da yüzde 5 oranında arttığını kaydetti. Köktaş, şöyle konuştu:

Haberin Devamı

''Memnuniyetle ifade etmeliyiz ki, elektrik ve doğalgaz ile birlikte fosil kökenli enerji kaynaklarına olan talebi OECD ülkelerinin ortalamasının üzerinde artan Türkiye, önümüzdeki yıllarda enerji alanında yatırımcıların ilgi odağında olmayı sürdürecektir. Uluslararası kuruluşların araştırmalara göre, Avrupa'nın akaryakıt ürünlerine olan talebinin 2020 yılına kadar yüzde 4 oranında azalması öngörülürken, aynı dönemde Türkiye'nin talebinde ortalama yüzde 3 artış beklenmesi Türkiye pazarının cazibesini artırmaktadır.''

Mal promosyonlarına yönelik kısıtlamanın ardından ''bu durumun tüketiciye hiçbir fayda sağlamayacağı'' yönünde yorumlar yapıldığını ve kendilerinin de aksini savunduğunu anımsatan Köktaş, ''Zaman bizim haklılığımızı gösterdi ve beklediğimiz gibi bu sınırlama ile dağıtım şirketlerinin fiyatlar ve akaryakıt miktarları konusunda tüketiciye direkt olarak olumlu etkisi olan kampanyalara yöneldiklerine tanık olduk. Gerçekten bugün ülkemizde özellikle toptan satış piyasasında önemli bir rekabet imkanı oluşmuştur ve bu rekabetin pompa satışında da daha fazla olmasını istiyor ve bekliyoruz'' dedi.

''KÜÇÜKLERİN PAYI ARTIYOR''

Hasan Köktaş, sektörde küçük dağıtım şirketlerinin pazar payının arttığına dikkati çekerek, ''2003 yılında 21 tane olan bugün gelinen aşamada sayısı 52'ye ulaşan dağıtım şirketleri içinde 'piyasaya yeni giren' ve 'küçük ölçekli olan' şirketlerin pazar paylarını tedricen artırmakta olduklarını gözlemliyoruz. Bu durumu piyasanın daha da güçlenmesi ve rekabet imkanlarının artması açısından memnuniyetle karşılıyoruz'' diye konuştu.

Haberin Devamı

Kurumda petrol, LPG ve madeni yağ konularında denetimlerden, lisanslandırmaya, ulusal marker uygulamasından lisanslı depoculuk faaliyetlerine kadar birçok konuda, önemli yeni düzenlemeler yapmak üzere, tüm dairelerin ortaklığında uzun zamandır sürdürülen çalışmalar sonunda hazırlanan taslak metinlerin nihai hale getirildiğini anlatan Köktaş, bu taslaklara sektörün azami katkısını sağlamak üzere önümüzdeki ay sektörle toplantı yapılacağını kaydetti.

Köktaş, ''Çağrımız; sektörümüzün ödevine iyi hazırlanarak kendi gelecekleri ile ilgili konularda daha fazla sorumluluk almalarıdır'' dedi.