Sağlık MS atakları bürokrasiyi bekler mi?

MS atakları bürokrasiyi bekler mi?

Paylaş
MS atakları bürokrasiyi bekler mi?

Türk Eczacıları Birliği, MS hastalarının kullandığı ilaçlarda 4 aydır sıkıntı yaşandığı iddialarına yanıt verdi. Genel Sekreter Haruz Kızılay, Gilenya ve Tecfidera'nın temini konusunda bir sıkıntı olmadığını ancak Sosyal Güvenlik Kurumu'nun Tysabri isimli ilacın kullanımına dair bir değişiklik yaptığını açıkladı

POSTA
Türkiye'de 40 bin MS (Multipl Skleroz) hastası bulunuyor. Merkezi sinir sistemi hastalığı olan MS'te değişik zamanlarda bağışıklık sistemi omurilikteki sinir lifleri ve onların etrafında yer alan myelin denilen kılıfları yabancı zannederek reaksiyon oluşturuyor. Bu ataklar hastayı tekerlekli sandalye ya da yatağa mahkum edebiliyor, görme, konuşma fonksiyonlarında sorunlara neden olabiliyor.

HAYATİ ÖNEMDE


Uzmanlar MS'e karşı koruyucu tedavi konusunda son yıllarda önemli mesafeler alındığını, düzenli kullanılan ilaçlar ve doktor kontrolü sayesinde atakların engellenebildiğine dikkat çektiler. Hastalarda kalıcı hasarlar oluşmaması için bu ilaçların hayati önemde olduğunu belirttiler.

Son 4 aydır Türkiye Eczacılar Birliği'nin yurt dışından getirdiği MS ilaçlarından bazılarının bulunamadığı iddialarına ise Türk Eczacıları Birliği Genel Sekreteri Harun Kızılay yanıt verdi.

"GİLENYA ÖDEME KAPSAMINA GİRDİ ANCAK..."

Kızılay "Gilenya isimli ilaç, piyasada 2 yıldır ruhsatlı ama geri ödeme listesinde olmadığı için temininde sıkıntılar yaşansa da biz TEB olarak yurtdışından getiriyorduk. Şimdi SGK bu ilacı da geri ödemeye aldı. Ancak üretici firma Türkiye genelinde tüm eczanelerde satılabilmesi için 3 ay süre istemiş. Bu 3 aylık zaman diliminde biz TEB olarak ilacı yurtdışından getirmeye devam edeceğiz" dedi.

"TECFİDERA ELİMİZDE VAR"


Kızılay, Tecfidera isimli ilaçla ilgili bir sorunları olmadığını, bu ilacın ellerinde yeterli miktarda bulunduğunu söyledi.

"TYSABRİ'NİN KULLANIM ŞARTI DEĞİŞTİ"

Kızılay, Tysabri adlı ilaçla ilgili kısa bir süre önce Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK) Sağlık Uygulama Tebliği'nde (SUT) değişiklik yaptığına dikkat çekti. Bu ilacın kullanım koşulunun değiştiğini anlatan Kızılay, "Hastanın bu ilacı alabilmesi için, önce Gilenya kullanması şartı getirildi. Ancak biz TEB olarak tedirginliğimizi resmi bir yazı ile SGK'ye bildirdik. Onlardan hala bir yanıt alabilmiş değiliz. Bu şartın olması hastalar açısından sıkıntı yaratacak görünüyor" dedi.

Haberin Devamı