Ekonomi 'Mucize bitki' çiçek açtı

'Mucize bitki' çiçek açtı

Paylaş
'Mucize bitki' çiçek açtı

Safranbolu'da, gramı 10-15 lira olan safran bitkisinin hasadına başlanıyor. 80 bin çiçekten sadece yarım kilo ürün elde edilebiliyor

Karabük’ün Safranbolu ilçesinde çiçek açarak üreticiler tarafından toplanmaya başlanan safran bitkisinden 12 kilogram ürün elde etmesi bekleniyor.

Ağustos ayının ikinci yarısında dikimi yapılan ve çok sayıda kullanım alanıyla "mucize bitki" nitelendirilen safran, ilçede 30 dönüm alanda 35 çiftçi tarafından üretiliyor.

Kasım ayında mor renkli ve hoş kokulu çiçekleri açan, boya, kozmetik, gıda ve ilaç endüstrisi gibi çok geniş sektörlerde kullanım alanı bulunan 15-30 santimetre uzunluğundaki bitkinin gramı 10-15 lira civarında satılıyor.

Safranbolu İlçe Tarım Müdürü Çetin Ayvalık, AA muhabirine yaptığı açıklamada, özel çalışmaları ve etkinlikler sayesinde her geçen yıl safran üretimini arttırmaya çalıştıklarını söyledi. Safran bitkisinin bakımının çok zor olduğunu ve bu yıl 12 kilogram ürün almayı hedeflediklerini anlatan Ayvalık, şöyle konuştu:

30 DÖNÜMDEN 12 KİLO ÜRÜN

"Bitkiyi ilçemizde 35 çiftçimiz topluyor. 30 dönümden (30 bin metrekare) yılda 10 ile 12 kilogram safran elde ediyoruz. 80 bin safran çiçeği yarım kilogram geliyor. Ürünler, genellikle iç pazarda değerlendiriliyor. Pazar sıkıntısı olmayan safran üretiminde hedefimiz 15 kilogramın üzerine çıkmaktır.

İlçemize adını da veren bu bitkinin şenliğini de yapmaya başladık. İnanıyorum ki bitkinin ekonomik alanda da Safranbolu’ya daha büyük girdisi olacaktır."

AA

Haberin Devamı