Siyaset Müebbet istenen Haberal, MEB'in onur listesinde
Paylaş
Müebbet istenen Haberal, MEB'in onur listesinde

Ergenekon'un tutuklu sanığı Prof. Dr. Haberal, Milli Eğitim Bakanlığı'nın İngilizce kitabında bilim adamların tanıtıldığı sayfada üst sıralarda yer alıyor

Mehmet Haberal, 2008- 2009 eğitim-öğretim yılında Milli Eğitim Bakanlığı tarafından dağıtılan kitabın "Yaşayan başarılı bilim adamları" bölümünde doktor ve rektör kimliği ön plana çıkartılarak Dr. Mehmet Öz, Prof Dr. Gazi Yaşargil, Nobel ödüllü bilim adamı James Dewey Watson’la birlikte yer alıyor.

Kitapta bilim adamlarının tanıtıldığı bölümde, Haberal’ın Türkiye’de ilk defa gerçekleştirdiği organ nakil operasyonları anlatılıyor. Haberal’ın ayrıca Başkent Üniversitesi rektörü olduğu da belirtiliyor.

Binlerce öğrencinin okuduğu kitabın “Alıştırmalar bölümünde ise, öğrencilere Haberal’ın başarı hikayesinin ödev olarak yazılması isteniyor.

PEKİ ÖĞRENCİLER NE YAZACAK?

Ergenekon davasında “Silahlı terör örgütü kurmak ve yönetmekö suçlamasıyla yargılanan ve hakkında ağırlaştırılmış müebbet cezası" istenen Prof. Dr. Mehmet Haberal’ın başarı hikayesi ile ilgili öğrencilerin ne yazacağı ise şimdiden merak konusu oldu.

Metris Cezaevine gönderilen Prof. Mehmet Haberal kalp spazmı geçirmiş ve kaldırıldığı Haseki Hastanesi’nin kardiyoloji bölümünde yoğun bakıma alınmıştı. Prof. Haberal 236 gündür İstanbul Üniversitesi Kardiyoloji Enstitüsü yoğun bakım servisinde tedavi altında tutuluyor.

MEHMET HABERAL KİMDİR?


Haberal, 1967 yılında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesinden mezun oldu ve 1971 yılının Ekim ayında Genel Cerrahi Uzmanı oldu. 3 Kasım 1975 tarihinde Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Bölümünde, Türkiyede ilk kez annesinden 12 yaşındaki bir çocuğa, akrabalar arası böbrek naklini gerçekleştirdi.

1976 Hacettepe Üniversitesi Genel Cerrahi Doçenti olan Haberal, 10 Ekim 1978de Avrupa Transplantasyon Birliğinden (Eurotransplant) sağlanan ölü böbrek ile Türkiye’de ilk defa kadavradan böbrek transplantasyonunu gerçekleştirdi.

Alanında birçok ilke imza atan Haberal, 2238 sayılı "Organ ve Doku Alınması, Saklanması, Aşılanması ve Nakli" yasasının hazırlanıp, 3 Haziran 1979da yürürlüğe girmesine de öncülük etti.

Cem TURSUN/İSTANBUL (DHA)

2

Haberin Devamı