Gündem Muharrem İnce, lodos nedeniyle soru önergesi verdi

Muharrem İnce, lodos nedeniyle soru önergesi verdi

Paylaş
Muharrem İnce, lodos nedeniyle soru önergesi verdi

CHP Yalova Milletvekili Muharrem İnce, yazılı Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker'in yanıtlaması istemiyle, geçen hafta lodos nedeniyle zarara uğrayan seralarla ilgili soru önergesi verdi

Yalova’da 3 gün boyunca devam eden saatteki hızı 85-100 kilometreye ulaşan lodos seracılık yapan üreticilerimize büyük zararlar verdiğini belirten İnce, soru önergesinde şu görüşlere yer verdi:

"Yalova Merkez ve ilçelerinde örtüaltı sebze ve kesme çiçek yetiştiriciliği yapılan seralar çökmüş, seraların naylonları uçmuştur. Seralarda hasar yüzde 80 seviyelerine çıkmıştır. Sera üreticileri hem seralarını kaybetmiş, hem de seralarda yetiştirdikleri ürünlerini kaybetme tehlikesiyle karşı karşıyadır. Çiftçilerimiz çok kısa bir süre içinde sera örtüsü tedarik edemezlerse ürünlerini kaybedecektir. Şu anda Yalova’da sera örtüsü olarak kullanılan naylonda talep yüksekliği nedeniyle fiyatlar yükselmiş ve çiftçilerimiz sera örtüsü olarak kullanılan naylonlara makul fiyatlardan edinemez duruma gelmiştir."

Muharrem İnce, Bakan Eker’den verdiği önergesinde şu soruları yanıtlamasını istedi:

"Yalova’da yaşanan lodos afetinden sonra zarar gören çiftçilerimizle ilgili Bakanlığınız tarafından hangi önlemler alınmıştır? Hasar tespit çalışmaları neticesinde Yalova’da tespit edilen hasar miktarı nedir? Yalova sera üreticilerine ürünlerini kaybetmemelerini sağlayacak, kısa süre içinde süre bedelini uzun vadede ödeyebilecekleri sera örtüsü tedariki Bakanlığınız tarafından yapılacak mıdır?

Örtüaltı sebze ve kesme çiçek yetiştiren çiftçilerimizin Sosyal Güvenlik Kurumu prim borçları, Ziraat Bankası, özel bankalar ile Tarım Kredi Kooperatiflerine olan kredi borçları ile elektrik borçlarının faizsiz olarak ertelenmesi için bir çalışma yapılacak mıdır?"

Süheyla GÖZDERELİLER/YALOVA, (DHA)